Sünnist saati toitumishäirega: poiss nõustus sööma vaid konservi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Imikueas toitmissondiga söötmine traumeeris Tyler Hives'i sedavõrd, et kuni 11-aastaseni oli ta nõus sööma vaid valitud toiduaineid.

Arstid ütlesid kummalise eelistuse kohta vaid seda, et poiss on valiv sööja ning ta kasvab sellest välja, vahendab Daily Mail. Tegelikult diagnoositi poisil selektiivne söömishäire, mille puhul keeldub isik söömast halva kogemusega seotud toite.

Ema sõnul oli Tyler enneaegne laps ning palju ei puudunud, et naine oleks sünnitusel surnud. «Seetõttu ei olnud ma võimeline teda kohe rinnaga toitma ning esimesed nädalad oma elust oli ta sunnitud sööma toitmissondi abil. Kui mul oli parem, keeldus ta ikkagi rinda võtmast – vägisi kurku surutud sond võis tal tekitada stressi ja ärevushäire,» kirjeldas Lindsay Hives, kes peabki seda põhjust toitumishäire alustalaks.

Ema sõnul nõustus Tyler alla neelama toona ja veel mõni aeg tagasigi vaid mõne tilga piima. Asi ei paranenud ka siis, kui laps läks üle tahkele toidule. «Ta sõi ainult püreestatud imikutoitu ning seegi oli suur pingutus – iga viie minuti toitmise järel tundus mulle, nagu söödaksin teda vägisi,» märkis ema, kellele näis, et laps lihtsalt ei salli söömisprotsessi.

Seega saigi poisile aja jooksul turvaliseks valikuks pehme konsistentsiga vorsti-oakonserv ning muust pakutud toidust ta enamasti keeldus. Kui Tyler sai kuueaastaseks, märkas ema, et lasteaiakaaslased hakkavad oma valikulistest söömisharjumustest välja kasvama, kuid poja puhul ei muutu see endiselt.

11-aastane Tyler Hives ja tema lemmiktoit.
11-aastane Tyler Hives ja tema lemmiktoit. Foto: The Daily Mail

«See tegi ta üsna isoleerituks – ta ei tahtnud minna sõpradele külla ega sünnipäevadele, sest see tegi teda ärevaks ning pani piinlikkust tundma,» sõnas ema.

Lugu sai lahenduse, kui ema leidis internetiartikli selektiivse söömishäire kohta ning pöördus murega hüpnoterapisti David Kilmurry poole. Juba esimese sessiooni järel suhtus Tyler toitudesse palju enesekindlamalt ning nõustus midagi uut proovima.

«Tal on veel pikk tee minna, kuid tal on juba parem – see on meie elusid palju muutnud, kuna saame nüüd välja sööma minna ega pea seda sammu põhjalikult läbi kaaluma,» rõõmustas Lindsay. Mõned konservid jäid perele teraapia järel veel koju alles, kuid Tyler ei huvitu enam nendest.

Ka Tyler märkis, et senised mured hakkavad kaduma. «Varem muretsesin selle pärast, mida teised koolis arvavad – kõik olid juba harjunud sellega, et ma nagunii ei söö. Sõpradega kohtumine tegi mind ärevaks ning vahel teesklesin, et olen haige. Nüüd aga saan uusi toite proovida ega pea enam muretsema,» rääkis poiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles