Ravimiarenduse suurim probleem võib üllatada (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka väga heast ravimist pole kasu juhul, kui see seedetraktis ei imendu.
Ka väga heast ravimist pole kasu juhul, kui see seedetraktis ei imendu. Foto: Martin Poole/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tartu ülikooli molekulaartehnoloogia doktorant Mare Oja sõnul on ravimiarenduse kõige suurem probleem on, et umbes 40 protsenti uutest ravimikandidaatidest kukuvad välja imendumiskatsetes

Ravimite imendumist uuriva Oja sõnul on oluline suurendada, et ravim, mida arendatakse, imendub läbi seedetrakti, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Selleks mõõdetakse membraani läbitavuse ehk imendumise väärtusi väga laias pH vahemikus, mis esineb ka seedetraktis ja ulatub happelisest keskkonnast maos aluselise keskkonnani allpool seedetraktis.

Kuna ravimiarenduses on tihti olukord, et ühendid ei ole kättesaadavad, siis selleks arendatakse saadud tulemuste põhjal ka prognoosmudeleid, mida saab kasutada ka ühendite puhul, mida tegelikult veel ei eksisteeri. Oja uurimistöö eesmärk on leida võimalikult hea mudel, mille abil oleks ravimiarenduse varases etapis võimalik eemaldada ühendid, mida ei ole mõtet uute ravimitena edasi arendada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles