Psühholoogid leidsid nipi üliohtlike kurjategijate rahustamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlike vangide seas tehtud uuring näitab, et loodusfilmide vaatamine aitab vihahooge vältida.
Ohtlike vangide seas tehtud uuring näitab, et loodusfilmide vaatamine aitab vihahooge vältida. Foto: John Knill/picture alliance/moodboard/Scanpix

USA psühholoogid leidsid lahenduse, kuidas rahustada Oregoni vanglas kinni hoitavaid üliohtlikke kurjategijaid.

Ameerika Ühendriikides Oregonis peetakse kinni üle 3000 vangi, kellest 200 peetakse üliohtlikuks, vahendab Welt. Kõige ohtlikumaid kurjategijaid hoitakse üksikvangistuses ja neid valvatakse väga hoolikalt. Kuigi enamikul neil on lubatud külastajatega kokku saada ja vahel värske õhu käes käia, siis muudab pidev üksinduses, akendeta ruumis olemine nad üldjuhul varasemast veelgi agressiivsemaks.

Selleks, et kergesti ägestuvaid vange rahustada ja aidata neil vaimne tasakaal leida, tulid USA psühholoogid välja uudse ideega. Nad kavandasid vangikongi, mis on rahustavat sinist värvi. Selles ülirangelt valvatud ruumis on vangidel võimalik vaadata loodusvideoid. Vangide silme ette kangastuvad värvilised kalad, korallrifid, ojakesed metsas ja särisevad lõkketuled. Vangid võivad selles kongis viibida kuni neli korda nädalas ja korraga kuni 40 minutit.

Peale selle, et vangidel meeldib neis ruumides viibida, on sellest ka tõesti kasu. Vangidel, kes pidevalt loodusvideoid vaatasid, vähenes vihahoogude arv 26 protsenti. Nad tundsid end tasakaalukamalt, vähem agressiivsena ning neil esines vähem pingeid ja depressiooni. Mõned väitsid, et saavad paremini magada ja ei tunne end enam nii rahutuna.

Kõige rohkem meeldib vangidele vaadata videoid džunglist ja mägedest. Need on maastikud, kuhu saab end fantaasial pea täielikult kanda lasta ja just seda vangid enda sõnul teevad. «See lasi mul mõelda, mis ma küll teeksin, kui seal oleksin,» rääkis üks vang. «Ehk on seal karusid. Mida võiks sealt avastada.» Teine jälle lubas enda sõnul lastele, et just sellisesse loodusesse lähevad nad koos matkama, kui ta taas vabaduses on.

Projektijuht Patricia Hasbach on veendunud, et inimene vajab loodust. Videod on nii edukad, et nüüd on kavas neid ka teistes vanglates teraapia meetodina kasutada. Lisaks näitab uuring taas kord, et looduses viibimisest ja loodusfilmide vaatamisest võib kasu olla igale inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles