Hirmutav statistika: kui rängalt võib lapsele mõjuda netikiusamine

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Küberkiusamine on lastele ohtlikum, kui paljud vanemad arvavad, sest paljude noorte ohvrite jaoks on selle tagajärg tõsised tervise- ja suhtlusprobleemid.

Küberkiusamine on tahtlik hirmutamine, tagakiusamine või solvamine, millega lapsed ja teismelised võivad internetis kokku puutuda. Märkimist väärib asjaolu, et 8-16-aastased lapsed suhtuvad sellesse ohtu vanematest tõsisemaltki.

Kaspersky Labi ja iconKids & Youthi tehtud uuringust selgus, et 13 protsenti lastest ja 21 protsenti vanematest peavad küberkiusamist süütuks nähtuseks. Samas kardab 16 protsenti vastanud lastest ähvardamist veebis rohkem kui tegelikus elus ning pooled lastest kardavad ähvardamist nii veebis kui elus võrdselt.

Vanemad ei tohiks küberkiusamise ohtu alahinnata. Hoolimata sellest, et uuring tuvastas vaid neli protsenti lastest, kes tunnistavad, et langesid internetis kiusamise ohvriks (tegelikus elus kiusamist koges 12 protsenti), olid seitsmel juhul kümnest tagajärjed lausa šokeerivad. 

Küberkiusamine mõjutas tõsiselt laste emotsionaalset seisundit järgnevalt:

  • 37 protsenti ohvrite vanematest märkisid laste puhul langenud enesehinnangut;
  • 30 protsenti märkasid käitumisprobleeme koolis;
  • 28 protsenti lastest kogesid vanemate sõnul depressiooni;
  • Veerand vanematest tunnistas, et küberkiusamine mõjutas nende lapse und ja põhjustas õudusunenägusid;
  • Lisaks märkis 26 protsenti vanematest, et laps hakkas vältima kontakti teiste lastega ning 20 protsenti said teada, et lapsel on anoreksia.

Hirmutav on ka statistika, mille kohaselt olid 20 protsenti lastest tunnistajaks, kuidas teised lähevad küberkiusamisega kaasa, ning üksikutes juhtumites osalesid selles ka ise. Uuring näitas, et lapsed varjavad küberkiusamise juhtumeid vanemate eest, tehes sellega vanematele laste kaitsmise raskemaks, aga õnneks mitte võimatuks.

«Kui püüame lapsi ohtude eest kaitsta, ei tohi unustada, et lisaks pärismaailmale elavad nad virtuaalses maailmas, mis on peaaegu sama reaalne. Veebis lapsed suhtlevad, saavad teada uusi asju, lahutavad meelt ning kahjuks puutuvad kokku ka ebameeldivate olukordadega,» rääkis Kaspersky Lab tarbijale suunatud ärisuuna juht Andrey Moholya.

Ta rõhutas, et küberkiusamine on lastele internetis üks kõige ohtlikumaid asju, sest sellel on negatiivne mõju psüühikale ja see põhjustab probleeme, mis mõjutavad nende edaspidist elu. Sellistel juhtudel on parim lahendus lapsega rääkida ja kasutada vanemliku järelevalve tarkvara, mis hakkab vanemat teavitama kahtlastest tegevustest lapse suhtlusvõrgustikes.

Täiendavaid soovitusi selle kohta, kuidas lapsi internetis kaitsta, saab Kaspersky kodulehelt. Teavet erinevate lahenduste kohta leiate siit: Kaspersky Safe Kids.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles