Kõrva peal asetsev sünnimärk osutus melanoomiks

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noor õpetaja märkas kõrvaauke tehes kõrva tipus asetsevat sünnimärki, mis osutus halvaloomuliseks. Ohtliku nahavähi leviku vältimiseks eemaldasid arstid tema kõrva täielikult.

22-aastasel Lauren McFerranil tuvastati kaks aastat tagasi sünnimärgist välja arenenud melanoom, vahendab Daily Mail. Naine läbis kuus nädalat kiiritusravi, et selle levik kiirelt pidama saada.

Pahaloomuliseks osutunud sünnimärk eemaldati naise kõrva pealt, kuid edasised analüüsid näitasid, et melanoom levis siiski edasi ning arstid olid sunnitud seetõttu eemaldama terve kõrva. Et taastada kaotatud nahaosi kõrva ja põse juures, vajas naine nahasiirdamist – puuduolev nahk võeti tema kätelt.

«Ma pole päikesekummardaja, kuid kui isegi minul diagnoositi nahavähk, ohustab see seega igaüht. Aga ma ei kavatsenud alla anda ning end muserdada lasta. Mõned lapsed koolis on küsinud mu kõrva kohta, kuid olen õppinud sellega elama,» rõhutas naine.

Vaatamata võitlusele raske haigusega jätkas McFerran õpinguid Edge Hill ülikoolis ning tegeles erialase praktikaga. Intensiivse ravi tõttu võttis ta siiski vaid kaks nädalat koolist vabaks ning lõpetas suve hakul ülikooli. Nüüd töötab ta õpetajana ning õhutab inimesi annetama noorte vähifondile. Naine kannab spetsiaalselt tema jaoks valmistatud kõrvaimplantaati.

Kliinilise onkoloogia konsultant Anne Temjple-Murray märkis, et nahavähk ohustab igas vanuses inimesi ning sõltub suuresti geneetilistest faktoritest. «On oluline hoiduda pikalt otsese päikse käes viibimast ning kasutada päikesekaitsekreeme. Tuleks vältida solaariume ning sünnimärke igal aastal kontrollida,» soovitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles