Arst: suhkruse mahla joomine võib lapse juba noorelt sandistada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et lapse hambad oleksid terved, tuleb neid korralikult pesta.
Selleks, et lapse hambad oleksid terved, tuleb neid korralikult pesta. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard

Eesti hambaarstide liidu presidendi Marek Vingi hinnangul on hammaste olukord eriti kurb laste puhul, kellele süüa ja juua suhkruseid tooteid, mistõttu võivad noortel hambad lihtsalt suhu ära mädaneda.

Hambaarsti hinnangul lõhuvad hambaid enim just valged pulbrid - suhkur, sool, nisujahu ja tärklis -, mis on ära peidetud paljudesse toiduainetesse, kirjutab ERR uudisteportaal

Selliste juhtumite vältimiseks peaks riik hambaarsti meelest tegelema inimeste teadlikkuse kasvatamisega ning kleepima ka näiteks limonaadipudelitele samasugused hoiatavad pildid nagu on suitsupakkidelgi.

«Kergetest kiiretest suhkrutest tekib suus tugevam ning pikaajalisem happerünnak, mille põhjustavad süsivesikute jääkproduktid, nagu piimhape,» selgitas Vink Vikerraadio saates «Huvitaja».

Ta leiab, et valitsuse välja pakutud hambaravihüvitise eesmärk, millega kaetakse kuni 30 euro ulatuses ära pool hambaravi maksumusest, peaks koostöös hambaarstiga olema hoopiski suuhaiguse põhjuste väljaselgitamine ja kaardistamine.

«Selgitatakse välja hammaste olukord suus, kaardistatakse haiguse põhjused ja patsienti informeeritakse nendest. Väga hea oleks, kui saaks need põhjused märkida ka tervise infosüsteemi, kust inimene saaks ise järele vaadata nii hambaarsti hinnangu kui ka soovitused, mille abil saaks juba tekkinud haigussümptomite arengut pidurdada,» rääkis Vink.

Loe lähemalt ERR-ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles