Lasteaialapsi õpetatakse mängulisel moel hädaohte vältima

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MTÜ Aga mina

MTÜ Aga Mina algatusel valmis väikelaste vigastuste ennetamise eesmärgil loodud õppevahend - «Aga Mina» põrandamäng, kus on käsitletud põletuste, mürgistuste, liiklus-, raudtee-, vee- ja tuleohutuse ja muude alade vigastuste ennetamist.

Mängu abil saavad lasteaiaõpetajad läbi viia vastavasisulisi vestlusringe ja lapsed õpivad mängulisel jmoel eluks vajalikke teadmisi. Päästeameti toetusel antakse sellel nädalal mängud üle esimesele 11 lasteaiale.

«Väikelaste vigastuste ennetamisega tegelemise vajadus tuleneb asjaolust, et viimase viie aasta jooksul on lastega juhtuvate õnnetuste arv Eestis suurenenud. Peamisteks põhjusteks on kukkumised, põletused, mürgistused ja liiklusõnnetused. Lisaks on vastavad näitajad Eestis suuremad kui teistes arenenud Euroopa riikides,» rääkis MTÜ Aga Mina juhatuse esimees Tarmo Vahemets.

Lastega juhtuvad vigastused on Vahemetsa kinnitusel 95 protsendi ulatuses välditavad. Neid aitab vähendada nii vanemate kui laste teavitamine turvalisest käitumisest kui ka laste igapäevakeskkonna turvalisemaks muutmine.

Koostöös päästeametiga antakse mängud käesoleva nädala jooksul üle esimesele 11 lasteaiale. «Lasteaiad valiti välja nende hulgast, kus eelmisel õppeaastal «Aga Mina» etendus külas käis. Need lasteaiad on näidanud üles soovi vigastuste ennetuse temaatikale rohkem tähelepanu pöörata ja soovime neid selle eest tunnustada, kinkides õppevahendi, mille abil saab arutleda nii etenduses käsitlemist leidnud olukordade üle kui ka uusi teemasid algatada,» lisas MTÜ juhatuse liige Getter Toome.

Tänu Päästeameti toetusele jõuab põrandamäng Paide Sookure lasteaeda, Jõgeva lasteaeda Rohutirts, Kehtna lasteaeda Siller, Pärnu-Jaagupi lasteaeda Pesamuna, Sindi lasteaeda, Tabasalu lasteaeda Tibutare, Jüri Õie lasteaeda, Peetri lasteaeda, Tallinna Rännaku lasteaeda, Tallinna lasteaeda Rabarüblik ning Tallinna Lepistiku lasteaeda. Mängu saavad tellida teisedki lasteaiad, kohalikud omavalitsused kui ka lapsevanemad, kes soovivad teha lasteaiale kingituse.

«Lastega on oluline rääkida kodus ja selle ümbruses valitsevatest ohtudest. Kuivõrd soovime, et mäng jõuaks võimalikult paljudesse lasteaedadesse, otsustasime finantseerida ka mängude kinkimist 11 lasteaiale. Loodame, et mängud leiavad õpetajate poolt aktiivset kasutust ning seeläbi suureneb laste teadlikkus ka vee- ja tuleohutuse teemadel,» rääkis päästeameti peadirektori asetäitja Tauno Suurkivi.

«Positiivne on see, et tegevusse saab kaasata terve lasteaiarühma, mis omakorda võimaldab ohutusteemast osa saada paljudel lastel,» lisas maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Eve-Mai Valdna.

Elroni kommunikatsioonijuht Mai Vahtrik avaldas aga lootust, et tänu mängule kasvab laste teadlikkus ohutust raudtee ületamisest, rongi peale tulemisest ja teistest riskiolukordade tekkimisest raudteealas.               

«Aga Mina» põrandamäng on valminud koostöös erinevate erialaspetsialistidega ning selle väljatöötamist toetasid hasartmängumaksu nõukogu, päästeamet, maanteeamet ja Elron. Põrandamängu saab kasutada kogu rühmaga ning selle eakohasus ja metoodika on testitud ligi 40 Eesti lasteaias. Sügisel on mängust valmimas ka venekeelne versioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles