Haruldane haigus tähendas igal õhtul kõrget palavikku

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christiana Schulenburgil tekkis igal õhtul pea 90-kraadine palavik.
Christiana Schulenburgil tekkis igal õhtul pea 90-kraadine palavik. Foto: David Oxberry/picture alliance/moodboard/Scanpix

Keskealist naist hakkas igal õhtul kimbutama pea 39-kraadine palavik, mille põhjuseks oli haruldane immuunhaigus.

«See hakkas pihta mai alguses, esialgu üsna üldiselt nohu, köha, väga lühikest aega kestnud kurguvaluga,» rääkis Saksamaal Lüneburgis elav Christiana Schulenburg (50) Saksamaa rahvusringhäälingule Deutschlandfunk. «Siis tundsin end vaid lihtsalt jõuetult. Nohu kadus üsna kiiresti, pärast ühte või kahte päeva, aga tundsin end lihtsalt lõpmata väsinult, nagu oleks mu aku tühi. Magasin 12 tundi järjest, vajasin lõunauinakut – see ei ole minu puhul sugugi tavaline –  otsustasin haiglasse minna ja verd uurida lasta.»

Vereproovist selgus, et naise organismis on põletik. Seejärel otsustas Schulenburg igal õhtul kehatemperatuuri mõõtma hakata, sest ta tundis, et tal on palavik. Selgus, et keskmiselt oli tema kehatemperatuur õhtuti 38,5 °C ja palavik tekkis igal õhtul. Öösel ta higistas, mistõttu tuli öösel kuni neli korda voodipesu vahetada. «See tähendab ikka ja jälle une katkestamist. Hommikul olin ma loomulikult kurnatud. Ja ometigi magasin alati 12 kuni 15 tundi,» rääkis Schulenburg.

Naist uuriti põhjalikult ja ta käis nii kõrva-nina-kurguarstil kui ka naistearstil, kus uuriti, kas hormoonide tasakaaluga organismis on kõik korras. Uuriti ka, kas tegemist on mõne viiruse või bakteriga, kuid midagi ei leitud. Samuti selgus, et naise südamega on kõik korras ja tekkinud ei ole ka reumat.

Lõpuks oli uuringutel vaid üks eesmärk: leida üles koht, kus põletik end peidab. Nii möödus viis nädalat. Juhuse läbi märkas radioloog, et Schulenburgi aordil ehk suurimal veresoonel, mis verd südamest eemale viib, on põletik. Röntgeniarst ei olnud küll alguses päris kindel, kuid edasiste uuringute käigus leidis kahtlus kinnitust.

Pärast kaheksa nädala möödumist selgus lõpuks tõde: Schulenburg põdes väga haruldast autoimmuunhaigust, Takayasu arteriiti. See on veresoonte haigus, mis põhjustab aordil põletikku. Pärast seda, kui naine hakkas võtma kortisooni, hakkas tal juba teisel päeval paremini minema.

«Tunnen end uskumatult hästi. Mul on eluisu tagasi tulnud. Tunnen end elavana, alustasin kohe endale reiside broneerimisega. Kaheksa nädalat järjest oli minu jaoks mõeldamatu peole minna või rõõmsalt naerda. Olen sellest lahti. See tundus nii uskumatu. Jooksin koos koeraga läbi metsa ja karjusin rõõmust, sest elan ja tunnen end elusana. Midagi sellist ei ole ma terve elu jooksul veel kogenud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles