Arstid püüavad päästa kiiresti vananevat väikest poissi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bayezid Shikdar emaga.
Bayezid Shikdar emaga. Foto: Suvra Kanti Das/SIPA/Suvra Kanti Das/SIPA/Scanpix

Haigust, mis paneb lapsed välja nägema nagu väikesed vanainimesed, tunnevad meedikud progeeriana. Ühe nelja-aastase Bangladeshi poisi haiguse põhjust ei ole arstidel aga välja selgitada õnnestunud.

Bayezid Shikdar sündis hulgaüleliigse nahaga, mis rippus nagu vanainimesel tema näol ja kätel-jalgadel, kirjutab Welt. Pisipoiss näeb välja nagu 80-aastane pensionär ja tal on südame-, nägemus- ja kuulmisprobleemid. Tema meeleheitel isa loodab abi saada spetsialistidelt, kellel seni ei ole õnnestunud välja selgitada poisi haruldase haiguse põhjust.

Väike Bayezid isa süles. Foto: Suvra Kanti Das/SIPA/Scanpix
Väike Bayezid isa süles. Foto: Suvra Kanti Das/SIPA/Scanpix Foto: Suvra Kanti Das/SIPA/Suvra Kanti Das/SIPA

Kui Banladeshi pealinna Dhaka ülikoolikliiniku arstid kuulsid möödunud nädalavahetusel Bayezidi  kurvast saatusest, lubasid nad, et ravivad vaesest talupidajate perekonnast pärit poissi tasuta. Pereisale Lablu Shikdarile on kliiniku arstid viimaseks lootuseks. «Müüsime ära oma maa, et lasta teda haiglates ravida,» rääkis ta. «Oleme viinud teda ravitsejate ja taimedega ravivate arstide juurde, kuid miski ei ole aidanud.»

Bangladeshi maapiirkondades asuvate arstide hinnangul on Bayezidi haiguse põhjuseks progeria infantilise nimeline geenidefekt, mis paneb lapsed kiiresti vananema. Väidetavalt on just sellest haigusest inspiratsiooni saanud film Benjamin Buttonist, kes tuleb ilmale raugana ja muutub üha nooremaks.

Bayezid. Foto: STR/AFP/Scanpix
Bayezid. Foto: STR/AFP/Scanpix Foto: STR/AFP

Dhaka arstid on diagnoosi panemisel siiski ettevaatlikud, sest Bayezidi haiguslugu erineb oluliselt tema eakaaslaste omast. Nad oletavad, et poisi haigus on lähedaste sugulaste abielu tagajärg, mida tuleb Bangladeshi maapiirkondades ikka veel sageli ette.

Dhaka kliiniku arstid ravisid selle aasta alguses edukalt 26-aastast Abul Bajandari, kes oli kätele tekkinud nahamoodustiste tõttu saanud hüüdnimeks «Puumees».

Abul Bajandar. Foto: Munir Uz Zaman/AFP/Scanpix
Abul Bajandar. Foto: Munir Uz Zaman/AFP/Scanpix Foto: MUNIR UZ ZAMAN/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles