Viis põhjust, miks tasub joosta rannaliival

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui jooksmine maanteel või metsarajal ei paku enam pinget, võid ilusa ilma korral teha tiiru ka rannas - liival jooksmine annab märgatavalt suurema koormuse.

Intensiivsem treening. Kui võrrelda seda tasasel kõval pinnasel jooksmisega, on liival jooksmine tunduvalt raskem ja kulutab ühtlasi rohkem kaloreid. Sellega on töös rohkem lihaseid ning jalgadel on raskem leida liivasel pinnasel pidepunkte toetumiseks ja hoo tõukamiseks. Samas pole see kahjulik, vaid arendab lihaseid ning sunnib sind rohkem pingutama.

Vähem koormust põlvedele ja liigestele. Jooksmine on suure mõjuga sport, mis koondab endas paljude lihaste tööd – sageli paneb see suurt rõhku põlvedele, kõõlustele ja üldiselt liigestele. Mida kõvem on pinnas, millel jooksed, seda rohkem see jalgu põrutab. Kuna liiv on pehme, väheneb põrutuste ja traumade risk märkimisväärselt.

Liival jooksmine parandab kehalisi võimeid. See teeb sind kiiremaks, tugevamaks ning parandab tasakaalu. Jooksmine rannaliival lisab trennile suurema vastupidavuse elemendi, kuna tööd peab tegema kogu keha, mitte ainult jalad. Lisatöö paneb ka südame kiiremini lööma ning verd pumpama, et tagada ühtlane verevarustus kõigis lihastes.

Suurepärane koormus alakehale. Kuna töös on nii sääred kui reied, muutuvad need mõnusal koormusel aina tugevamaks. Lisaks on leitud, et nii liival kui ka kõval pinnasel jooksmine arendab hüppamisvõimet ning suurendab reie ümbermõõtu, kuna lihased saavad tugevamaks ning kasvavad.

Põhjalikum treening lühema aja jooksul. Kui jooksed rannas ning pingutad rohkem, on sul kiire eluviisi juures võimalus treeningut seeläbi lühendada. Koormus jääb sealjuures üsna sarnaseks.

Veel nippe edukaks jooksuks:

  • Jookse märjal liival.
  • Püüa joosta mõõna ajal.
  • Esimeste jooksude ajal kanna jooksujalanõusid, kuid püüa end järkjärgult kohandada paljajalu jooksmiseni.
  • Alusta lühemate jooksudega ning harjuta end järjest pikema vahemaaga, et keha saaks kohaneda.
  • Päikselise ilmaga ära unusta päikesekaitsekreemi.
  • Ole ettevaatlik kivide, vetikate ja teravate esemete osas.
  • Kuula oma keha – ära pinguta üle. Kui tunned esimestel treeningutel valu, tuleb see sellest, et keha püüab hakkama saada uutmoodi koormusega. Võta kiirust maha või piirdu lühikese vahemaaga. Kui valu muutub tugevaks, tee peatus ja puhka.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles