Haigus, mis võib vaevata veerandit Eesti elanikkonnast

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui märkimisväärses koguses piima ei tarvita, siis ei pruugi inimene laktoositalumatusest teadlik olla.
Kui märkimisväärses koguses piima ei tarvita, siis ei pruugi inimene laktoositalumatusest teadlik olla. Foto: Panther Media/Scanpix

Arvatakse, et ligi veerand eestlastest kannatab mingil määral laktoositalumatuse all, kuid paljud ei ole sellest teadlikud ja see pole ka probleemiks, sest nad ei joo nii palju piima, et see vaevusi esile kutsuks.

Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk ensüümi, mis lõhustab piimasuhkrut ehk laktoosi, kirjutab Terviseuudiste portaal.

Laktoos on disahhariid, mis ei ole võimeline imenduma läbi peensoole seina, mistõttu peab enne lagunema kaheks lihtsuhkruks - glükoosiks ja galaktoosiks. Pärast piimasuhkrut sisaldavate toitude söömist satub laktoos laktaasi puudumisel jämesoolde, kus jämesoole mikrofloora ta lagundab, tekitades gaase ning happeid. Haigusnähud võivad olla erinevad, alates kergest kõhuvalust kuni krampide ja kõhulahtisuseni.

Madala laktaasiaktiivsusega inimesed taluvad laktoosi erinevalt. Näiteks võib klaas piima põhjustada haigusnähtusid pooltel laktoositalumatutel. Kui juua piima toidu kõrvale, talutakse laktoosi paremini, kuna selle imendumine on aeglasem.

Umbes kolmel neljandikul Maa elanikkonnast, eriti kollase ja musta rassi esindajatel, on laktaasi aktiivsus väga väike, mistõttu ei talu nad piima. Põhja-Euroopa rahvastel ja nende järeltulijatel Põhja-Ameerikas, kes on pikka aega tegelenud karjakasvatusega, on see aktiivsus säilinud paremini.

Laktoositalumatuse diagnoosimiseks kasutatakse laialdaselt kaudseid meetodeid, milleks söödetakse patsiendile 50 grammi laktoosi (vastab liitris piimas olevale laktoosikogusele) ja määratakse 10-15 minuti möödudes vere glükoosisisaldus. Kui glükoosisisaldus ei tõuse, on tegemist laktoositalumatusega.

Teine võimalus on analüüsida väljahingatavat õhku. Kui vesinikusisaldus õhus tõuseb, viitab see asjaolule, et laktoos kääritakse jämesoole mikrofloora poolt ja tegemist on laktoositalumatusega.

Loe lähemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles