Annetused aitavad sügava puudega poisil üha paremini liikuda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan koos terapeudiga.
Jan koos terapeudiga. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Kaheksa-aastane liikumispuudega Jan, kes on saanud annetajatelt abi, teeb järjepideva füsioteraapia toel edusamme.

Tema toetuseks algatas TÜK Lastefond koos Kertu Jukkumiga kampaania «Jan kõndima!», teatas TÜKi Lastefond.

Tänaseks on erivajadustega inimeste treener, invasportlane Randel Peerna Jani treeninud kolm kuud ning poisi arengud on ilmselged. «Kui varem kõndis Jan rataskarkudega väga vaevaliselt, siis nüüd tuleb see tal täitsa hästi välja ning ta kõnnib nendega üsna kiiresti,» rääkis treener. Ta lisas, et poiss sõidab oma kollase kolmerattalisega juba 3-5-kilomeetriseid lõike ning ka poisi kehakaal on hakanud alanema ning treener on sellega väga rahul.

Jan treenib koos Randeliga iga nädal kaks tundi ning hetkel on käsil harjutused tasakaalu parandamiseks. «Treeningud algavad kerge soojendusega, järgneb töö lihastega ning lõpus teeme pikalt venitusi,» kirjeldas Peerna.

Ka poisi mõlemad tugiisikud, Cilly Grentsmann ja Ester Siirak kinnitavad Jani edusamme. «Maikuus oli tema seisund hoopis teine kui praegu. Füüsiliselt on Jan tänaseks palju tugevam,» sõnas Grentsmann.

Ester Siirak lisab, et ka poisi kõõlused on palju pehmemad ja tema jalgu on seetõttu palju lihtsam venitada. «Ta suudab juba vaid ühe karguga kõndida, toetudes teise käega vastu seina. Samuti suudab Jan niimoodi millegi vastu toetudes ilusti seista ja tema rüht on sirgemaks muutunud.»

Kõik kolm leiavad, et Jan on väga tubli ning tema areng oleks kindlasti kiirem, kui ta saaks julgemaks ja enesekindlamaks. «Käib pidev töö julguse ja suurema tahtejõu nimel. Usun, et kui see saavutatud, saab Jani unistus kõndimisest teoks ning ratastool ajalooks,» on Randel Peerna veendunud.

Jani kõndimasaamiseks jätkavad spetsialistid Lastefondi annetajate toel järjepidevat ja sihipärast tööd veel üheksa kuu jooksul. Poisile vajalik füsioteraapia ja tugiisikuteenus koos sellega seotud lisakulutustega (transport, hipoteraapialaager jms) läheb aasta jooksul maksma pea 20 000 eurot.

Lastefondi nõukogu esimees Küllike Saar räägib, et hetkel on head inimesed ja ettevõtted selleks annetanud ligi 8000 eurot. «Seega peaksime kampaaniaga koguma veel ligi 12 000 eurot. Kõik, kellele Jani lugu ja unistus kõndimisest korda läheb, on oodatud andma oma panust, et üheskoos see teoks teha!» Annetuse tegemise info leiab Lastefondi kodulehelt www.lastefond.ee. 

Lisaks annetustelefonidele helistamisele ja ülekande tegemisele, saab Jani toetada ka tuleval nädalavahetusel, 20. augustil toimuva Peetri jooksul osalemisega. Nimelt annetavad korraldajad iga osaleja kohta 5 eurot Jani füsioteraapia toetuseks. Loe jooksu kohta lähemalt ning registreeru www.peetrijooks.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles