Paarsada haiget ajasid haigekassa eelarve lõhki (23)

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haigekassa 33 miljoni suurust eelarve puudujäägi üheks suurimaks põhjuseks peetakse C-hepatiidi ravimeid, mis lähevad riigile oodatust märksa enam maksma ehk ligi kaheksa miljonit. Kokku kulutati esimesel poolaastal ravimite soetamisele lubatust enam ligi 11 miljonit eurot.

Mis ravimitega on tegu ja miks need nii kallid on, selgitab Ott Laius ravimiametist.

Millise ravimitega on tegu ja kui palju on selle tarvitajaid Eestis?

Haigekassa soodusravimite loetellu lisati käesoleva aasta algusest kombinatsioon ravimitest Viekirax, Exviera ning Moderiba. Viekirax sisaldab kolme toimeainet -ombitasviir/paritapreviir/ritonaviir, Exviera toimeaine on dasabuviir ning Moderibal ribaviriin. Ravimiamet kogub ravimite kasutamise andmeid ravimite hulgimüüjatelt, seetõttu ei saa me täpselt öelda kui palju sellel kombinatsioonil kastutajaid on, aga hinnanguliselt võiks igapäevaseid kasutajaid olla 150-200.

 Kas sellele ravimile on olemas analoogi ja kui palju see maksab?

 C-hepatiidi raviks on olemas terve hulk erinevaid toimeaineid ning kombinatsioone. Eestis on müügiloaga erinevate nimetustega preparaate 15 ringis. Soodusravimite loetellu ravimite lisamisel vaadatakse alati seda kas ja kui palju on uus ravim juba olemasolevatest efektiivsem, kui palju see maksab ning kas see suhe on tasakaalus. Vahel võib juhtuda, et igapäevatöös on planeeritust suuremate kulude taga see, et patsiente, kes seda ravi saavad, on rohkem, kui osati ette näha.

Töö- ning terviseminister Jevgeni  Ossinovski mainis oma Postimehele antud intervjuus, et C-hepatiidi puhul oli palju n-ö ootel haigeid, kes nüüd hakkasid ravimit saama. Kui palju selliseid inimesi oli ja mida tähendab ootel olemine?

 Mis eelmisel aastal C-hepatiidi ravis muutus, oli see, et kui varem kompenseeriti uuemaid C-hepatiidi ravimeid III- ja IV-staadiumi maksahaigusega patsientidele, siis soodustust laiendati ka II-staadiumi haigetele, mis tähendab, et rohkem inimesi sai neile vajalikku ravimit riigi poolt kompenseeritud hinnaga, mis teatud juhtudel on ainus võimalus patsiendile ravim kättesaadavaks teha.

 Milline oli selle ravimi hind aasta alguses ja milline hakkab see olema pärast hinnakokkuleppe sõlmimist?

 Ravimite hinnakokkulepped on konfidentsiaalsed, seega ei saa ega oska ma preparaadi hinda kommenteerida.

 Kuidas n-ö tädi Maalile arusaadavalt selgitada, mida tähendab hinnakokkuleppe sõlmimine?

 Hinnakokkuleppeid sõlmib ravimitele sotsiaalministeerium ning põhimõtteliselt tähendab see seda, et riik nõustub ostma mingit ravimit kindla hinnaga ning tootja ei saa omavoliliselt hinda teatud perioodi jooksul tõsta.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles