Tasub teada: mis haigus on C-hepatiit

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
C-hepatiidi võib saada ka tatoveerimissalongist.
C-hepatiidi võib saada ka tatoveerimissalongist. Foto: Ardi Truija/Pärnu Postimees

C-hepatiit on C-hepatiidi viiruse põhjustatud maksapõletik. Maailmas on viiruslikku C-hepatiiti nakatunud neli korda rohkem inimesi kui HI-viirusesse ning Eestis on viirusega nakatunuid umbes 20 000 inimest, kellest suur osa ei tea, et nad viirust kannavad.

80 protsendil nakatunutest areneb krooniline C-hepatiit, mida nimetatakse ka vaikseks tapjaks, kuna haiguse süvenemine võib põhjustada raskekujulist maksakahjustust tsirroosist kuni maksavähini ja seda sageli ilma eriliste tundemärkideta. Just sümptomite puudumine teeb haiguse ohtlikuks, kuna inimesed ei tea ennast ravida.

C-hepatiiti haigestunutest vaid 10–20 protsenti põeb haigust ägedalt ja nähtava kollasusega.

Maksahaiguse või -kahjustuse teke tähendab, et see organ ei tööta korralikult. C-hepatiidi viirusest põhjustatud kahjustus tekib aeglaselt aastate jooksul. On inimesi, kellel areneb C-hepatiidi viiruse nakkus maksahaiguseks kiiresti, teistel võtab aega ligikaudu 5 kuni 20 aastat, enne kui maks tõsist muret tegema hakkab.

C-hepatiidi viirusel on kuus põhivormi, mida nimetatakse genotüüpideks. Genotüüp ei mõjuta haiguse raskust, kuid mõjutab seda, kuidas haigust ravitakse. Genotüüp tehakse kindlaks vereanalüüsi põhjal enne ravi alustamist. Eestis on tegu  enamasti genotüüpidega 1, 2 ja 3.

C-hepatiidist saavad inimesed sageli teada juhuslikult, näiteks võib anda positiivse vastuse veredoonorile tehtav rutiinne vereanalüüs.

Levik

C-hepatiidi viirus levib peamiselt nakatunud vere kaudu. Viiruse ülekandeks piisab isegi ühest veretilgast. Viirus võib isegi kuivanud veres kauem püsida kui paljud teised viirused, isegi kuni kolm kuud.

C-hepatiidi tüüpilised nakatumisviisid:

  • kõrvade või kehaosade augustamine
  • tätoveerimine
  • ühiste süstlanõelte kasutamine veenisiseste narkootikumide tarbimisel ja kõrte jagamine kokaiini tarvitamisel
  • vere- ja verekomponentide ülekanded.
  • saastunud või ebapiisavalt steriliseeritud instrumentide ja nõelte kasutamine meditsiiniliste ja stomatoloogiliste protseduuride juures

C-hepatiit levib harva sugulisel teel.

C-hepatiidi viirus avastati 1989.

 Allikad: hepatiit.net, Qvalitas Arstikeskuse peaarst Toomas Põld ja Lääne-Tallinna nakkuskliiniku infektsioonihaiguste arst Kristi Ott.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles