Arstimise kunst meelitas kelme

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imerohtudega on püütud inimestelt raha välja petta.
Imerohtudega on püütud inimestelt raha välja petta. Foto: Panhter Media

Eelmise sajandi esimesel poolel olid kohtu madalamates astmetes pidevalt arutusel lood, kus kellelgi nahk üle kõrvade tõmmatud ning aegade jooksul on kelmide kullaauk olnud arstiteadus.

Haiged inimesed on oma hädas kerged liimile minema ning imerohtudesse ja -ravitsejatesse usutakse tänapäevalgi, kirjutab Saarte Hääl.

Üks üsna selge pettuse lugu leidis aset 1939. aastal Salmel ja Kuressaares, kus pöörduti politseijaoskonda murega, et keegi tundmata naisterahvas oli Salme vallas müünud Jakob Sepale arstirohtu tema haige käe raviks.

Rohupudeli sildil oli olnud kirjas, et tegemist on kuulsa prantsuse professori Junord Blokfati leiutatud rohuga, mida on aastate jooksul proovitud haigemajades ja isikute juures, kes on kannatanud pikemat aega reumatismi ehk jooksva haiguse all ning seda tarvitatakse ka igasugu soonte haiguse vastu, põrutuste ja krampide, halvatuste, hamba ning peavalu vastu.

Kaebaja sõnul oli naine Jakob Sepale seda imerohtu pudelist valanud ja kiitnud, et see on väga hea rohi. Kaebaja oli juba selgeks teinud, et Atlanta-nimelist arstirohutööstust pole Tallinnas olemas ja pole olemas ka niisugust professorit.

Sellest, mis edasi sai, loe pikemalt Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles