Amet annab nõu, kuidas hoida eemal kooliväsimust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolis võib tekkida suur väsimus.
Koolis võib tekkida suur väsimus. Foto: Panther Media/Scanpix

Terviseamet annab koolipidajatele ja lastevanematele väikese spikri ja meeldetuletuse uueks kooliaastaks, eesmärgiga säilitada võimalikult pikalt laste koolirõõm ja vältida kooliväsimuse teket.

Koolipidajatel tuleks laste tunniplaan koostada nii, et  humanitaarained vahelduksid reaal- ja oskusainetega, kirjutab terviseamet oma kodulehel. Seejuures peaks arvestama, et õpilase õpi- ja töövõime on suurem päeva esimeses pooles ning nädala teisel ja kolmandal päeval.

Kontrolltöid ei tohiks lapsel olla ühel päeval rohkem kui üks ja selle toimumise ajast peaks lapsi teavitama vähemalt viis päeva ette. Ühte õppenädalasse võib planeerida kuni kolm kontrolltööd. Kontrolltöid ei planeerita esmaspäevale ega reedele, samuti õppepäeva esimesele ning viimasele õppetunnile. Möönduseks on juhtumid, kui  õppeaine on tunniplaanis ainult esmaspäeval ja reedel või ainult esimese või viimase tunnina.

Õppetunnid vahelduvad vahetundidega, mis ei tohi olla lühemad kui 10 minutit. Söögivahetund peab kestma vähemalt 15 minutit.

Kodused õpiülesanded

1. klassis omandatakse teadmised koolitunnis, koduseid õpiülesandeid lastele ei anta. Meeles tuleks pidada, et ka suurematele lastele ei anta koduseid ülesandeid pühadejärgseks päevaks ega õppeveerandi esimeseks päevaks.

Koolitee pikkus ja ranitsa raskus

Koolikohustusliku õpilase jalgsi käimise koolitee ei tohiks olla pikem kui 3 km. Kui õpilase jalgsi käimise koolitee on üle 3 km, peab kohalik omavalitsus korraldama õpilaste kooli- ja kojuveo.

Lapsevanemad võiks koolikoti ostul jälgida, et koti tühikaal ülemäära raske ei oleks, sest 1.-3. klassi lapse koolikoti raskus koos sisuga peaks jääma 3 kg sisse. 4.- 6. klassi õpilaste koolikoti raskus ei tohiks olla suurem kui 3,5 kilogrammi. Aeg-ajalt oleks mõistlik koos lapsega koolikoti sisu üle vaadata, et sinna kogunema kippuv üleliigne ja koolipäevaks mitte vajalik kraam välja sorteerida.

Kui soojast sügisest saab külm talv

Õppetunnid jäetakse ära õpperuumis, kus õhutemperatuur on alla 19°C ja võimla õhutemperatuur on vähem kui 18°C.

Kui välisõhus langeb tegelikult toimiv õhutemperatuur alla miinus 20°C ja sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud, võib õppetunnid ära jätta 1.6. klassis. Kui külm juhtub olla veel krõbedam, alla miinus 25°C,  siis võivad koju jääda ka 7.-9. klassi õpilased.

Kehalise kasvatuse tunnid 1.-6. klassi õpilastele peaks kolima siseruumidesse, kui tegelikult toimiv välisõhutemperatuur langeb alla miinus 10°C. Suuremad lapsed võivad väljas võimelda kuni miinus 15°C külmaga. Tegelikult toimiva temperatuuri puhul arvestatakse külma ja tuule koosmõjul tekkivat temperatuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles