Naiste ohtlik harjumus, mis kahekordistab vähiriski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõned kehaosad puhastavad end ise.
Mõned kehaosad puhastavad end ise. Foto: Panther Media/Scanpix

Tupeloputusi tegevatel naistel on peaaegu kahekordistunud munasarjavähki haigestumise risk, leiti USA üleriigilises uuringus.

See on esimene kord, kui loputusi seostatakse munasarjavähiga, kirjutab Med24.

Varasemates uuringutes on leitud tupeloputuste puhul sagedasemat seennakkust, vaagna põletikulist haigust (PID – pelvic inflammatory disease) ja ektoopilist rasedust, samuti on seoseid leitud emakakaelavähi, halvenenud viljakuse, HIV ja teiste sugulisel teel levivate haigustega. 

Arstid ja ämmaemandad soovitavad tupeloputusi vältida juba ammu, aga sellest hoolimata on tegemist laialt levinud praktikaga, kuna osa naisi tajub ekslikult, et loputused on seotud parema hügieeni ja tervisega. Tegelikult puhastab tupp ennast ise ja tupeloputuste tegemiseks ei ole mitte ühtegi põhjendust. 

2003. aastal alanud ja keskmiselt 6,6-aastase jälgimisperioodiga uuringus küsitleti üle 41 000 naise vanuses 35-74 aastat USAs ja Puerto Ricos. Uuritavad olid rinnavähki haigestunud patsientide õed või poolõed, kellel endal polnud uuringu algul diagnoositud ei rinna- ega munasarjavähki. 

2014. aasta juulikuuks oli jälgitavate hulgas diagnoositud 154 munasarjavähi juhtu. Tupeloputuste tegemist uuringu algusele eelnenud aastal raporteeris 20% munasarjavähki haigestunud naistest ja 13% naistest, kes jälgimisperioodi lõpuks haigestunud ei olnud; teisisõnu esines tupeloputusi teinud naistel 80% kõrgem munasarjavähki haigestumise risk. Seos oli veelgi tugevam nende naiste hulgas, kelle peres ei olnud rinnavähi geene.  

Loe pikemalt Med24-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles