Maanteeamet kutsub üles tegema peatoeselfisid

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Autosõit juhatuse liige Indrek Madar näitamas, kui madal peatugi ei tohi olla.
OÜ Autosõit juhatuse liige Indrek Madar näitamas, kui madal peatugi ei tohi olla. Foto: Peeter Langovits

Maanteeamet lõi rakenduse aitamaks peatuge korrektselt seadistada. Laadinud üles peatoeselfi, aitavad eksperdid saada personaalset tagasisidet selle kohta, kas peatugi on õigesti reguleeritud või mitte.

Peatoeselfi võib päästa ratastoolist. Selleks, et iga autojuht ja kaasreisija oleks kindel, kas tema peatugi, olgu esi- või tagaistmel on korrektselt seadistatud, avas maanteeamet spetsiaalse rakenduse https://peatugi.ee/#game, kuhu saab üles laadida oma autoistmel tehtud foto või selfi. Maanteeameti eksperdid annavad igale fotole personaalse tagasiside ning vale seadistuse korral täpse juhise ja vajalikud soovitused.    

Igast kahekümnest liiklusõnnetusest lõppeb keskeltläbi üks kaelatraumaga. Eesti on selliste traumade poolest Euroopas esirinnas ning iseäranis vanusegrupis 20-29 eluaastat on liiklusõnnetustes (60 protsenti) saadud ränk seljaajuvigastus kõige domineerivam. Surmavate vigastuste või halvatuse peamiseks põhjuseks on reguleerimata peatugi.  Peatoe küsitlusuuringu kohaselt arvab ka 96 protsenti naistest ja 86 protsenti meestest, et peatoe kasutamise vajalikkusest peaks inimesi rohkem teavitama.

Peatoe kasutamine sõltub Eestis reeglina sõidukis viibiva inimese istekohast. Kui juhid on enamasti teadlikud ja arvestavad peatoe õige asendiga, siis ligi pooled neist seda võõrasse autosse istudes siiski ei seadista ning kaasreisijate peatoe asendile ei pööra tähelepanu ligi 60 protsenti autojuhtidest. Peatugi on valesti reguleeritud kui see on kas liiga kaugel peast või liiga madalas asendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles