Kui tõhus on tuhandeid eurosid maksev C-hepatiidi ravim?

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus C-hepatiidi ravim Viekirax on tõhus, kuid kallis.
Uus C-hepatiidi ravim Viekirax on tõhus, kuid kallis. Foto: viekirax-exviera.co.uk

Kuna üsna suure osa haigekassa miinusest (kaheksa miljonit) moodustasid uued C-hepatiidi ravimid, siis uuris Postimehe terviseportaal, kui tõhusad need on.

Haigekassa soodusravimite loetellu lisati käesoleva aasta algusest kombinatsioon ravimitest Viekirax, Exviera ning Moderiba. Ravimiinfo andmetel maksab Viekirax  (56 tabletti) 7,165.46 eurot , Exviera (56 tabletti)  634.53 ning Moderiba 43 senti. Kuna esimesele kahel ravimil on nüüd 100protsendiline soodustus, siis tuleb inimestele endil maksta apteegis vastavalt 1,32 või 1,27 eurot.

Lääne-Tallinna keskhaigla gastroenteroloog ja endoskoopiaosakonna juhataja Külliki Suurmaa sõnul on nende ravimite lisamine soodusravimite nimekirja

C-hepatiidi haigete jaoks väga oluline muudatus, mida on juba pikalt oodatud. «Juba mõnda aega on mitmel pool Euroopas C-hepatiiti ravitud nimetatud kolmikraviga (Viekirax, Exviera, Moderiba), seda näevad ette ka ravijuhised,» selgitas ta. Soodusravimite hulka lisatud C-hepatiidi ravimid on mõeldud just 1b genotüübiga C-hepatiidi ravimiseks, mis on Eestis levinuim.

Nimetatud ravimite puhul esineb vähem kõrvaltoimeid ning ravikuur on patsientidele kergemini talutav. «Samuti annab kolmikravi väga hea tulemuse, patsiendid paranevad ja sellega väheneb ka nakkuse edasine levik,» ütles arst.

Kolmikravi hakkavad nüüd saama ka need C-hepatiidi haiged, kellel ei ole kaksikravi andnud tulemust. «Uut C-hepatiidi ravimit saavad lisaks kordusravi vajavatele haigetele ka esmakordselt diagnoositud viirushepatiidi C haiged, kellel on maksakahjustus, mis võimaldab ravi alustada,» ütles Suurmaa.

Uute ravimitega on tervendamiseks vajalik üks ravikuur, mis kestab kolm kuud. «Raviefekt on nende ravimite kasutamise korral väga hea, paranemine on ligikaudu 100-protsendiline,» lisas Suurmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles