Kuidas mõjutavad antibeebipillid naiste seksuaalelu?

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu ka teiste ravimite puhul, võib antibeebipillide võtmisel võib esineda kõrvatoimeid.
Nagu ka teiste ravimite puhul, võib antibeebipillide võtmisel võib esineda kõrvatoimeid. Foto: Panther Media/Scanpix

Rootsi teadlased uurisid, kas antibeebipillid mõjutavad või ei mõjuta naiste seksuaalelu.

Karolinska instituudi uurijad jõudsid seisukohale, et rasestumisvastased pillid ei mõjutanud naiste üldist seksuaalset funktsiooni, kirjutab The Local.

Uurijad jagasid 332 naist kahte rühma. Üks rühm võttis Rootsis kõige levinumaid kombineeritud suukaudseid rasestumisvastaseid tablette ja teine rühm tarbis suhkrupõhiseid platseebo pille.

Mõlema rühma tulemused olid sarnased. Samal tasemel olid nii orgasmide saamise sagedus, seksuaalne huvi, reageerimisvõime ja kuvand endast.

Samas teatasid antibeebipille võtnud naised, et nad kogesid kolm kuud kestnud uuringuperioodi ajal iha, erutuse ja rõõmu vähenemist.

«See on esimene uuring, mis näitab, et antibeebipillid võivad mõjutada seksuaalsust. Me ei ole seda varem teadnud, sest pole olnud teaduslikku tõestust,» ütles Karolinska instituudi professor ja günekoloog Angelica Lindén'iga Hirsch. Ta loodab, et see uuring inspireerib teadlasi antibeebipillide mõju naiste tervisele rohkem uurima, sest nii saavad arstid naistele paremat nõu anda.

Teadlase sõnul võtavad antibeebipille peamiselt noored ja terved naised. Nad võtavad neid iga päev ja mõnikord lausa aastakümneid. See ei pruugi olla aga mõistlik, kui need mõjutavad nende heaolu ja seksuaalsust.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles