Kaksikud elavad teistest kauem

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaksikutel on tavaliselt väga lähedane side.
Kaksikutel on tavaliselt väga lähedane side. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu järgi elavad kaksikud kauem kui teised inimesed ning selle peamiseks põhjuseks peetakse lähedasi sotsiaalseid sidemeid.

Uurijad jälgisid enam kui 2900 samast soost kaksikut, kes olid sündinud Taanis aastatel 1870 kuni 1900, kirjutab Newsmax. Teadustöö hõlmas vaid neid kaksikuid, kes elasid kauem kui kümme aastat. Uurijad võrdlesid kaksikuid ja Taani rahvastikku.

Igas vanuses ühemunakaksikud elasid kauem kui kahemunakaksikud. Viimased elasid aga kauem kui üldine rahvastik.

Teadlaste sõnul seisnesid kaksikute tervisega seotud hüved eelkõige nende lähedases sotsiaalses ühenduses. Kui inimesel on lähedased sotsiaalsed sidemed, tähendab see üldiselt ka seda, et see lähedane hoolib ja jälgib inimese käekäiku, rääkis uuringu autor David Sharrow Washingtoni ülikoolist. Ta lisas, et lähedane võib pakkuda ka emotsionaalset või materiaalset tuge, mis viib ka pikema elueani.

Sharrow tõi näiteks, et lähedane kaaslane võib mõjuda hästi halbadest harjumustest loobumisele ning toetada tervislikke käitumismustreid. Samuti aidata inimest haigestumise korral ning olla talle emotsionaalselt toeks.

Sotsiaalsed suhteid ei mõjuta vaid kaksikuid. Teised uurimused on näidanud, et lähedased suhted on tervise seisukohalt olulised ka sõprade vahel.

Uurimistulemused avaldati hiljuti ajakirjas PLoS One.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles