Roheline tee võib päästa ohtlikust tervisehädast

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelist teed on seostatud mitmete kasulike mõjudega.
Rohelist teed on seostatud mitmete kasulike mõjudega. Foto: PantherMedia / Scanpix

Rohelise tee joomine võib aidata ära hoida kõhuaordi aneurüsmi.

Selles seisundis laieneb kõhuaort ning seda nimetatakse aneurüsmiks, kirjutab Newsmax. Laienenud aordi (kõige jämedama arteri) sein võib aga ebasobivate olude kokkulangemisel lõhkeda ning see võib osutuda fataalseks.

Jaapani Kyoto ülikooli uurijad jõudsid järelduseni, et rohelise tee joomine aitab selle seisundi tekkimist ära hoida. Teadlased tõid välja, et roheline tee sisaldab kasulikke ühendeid polüfenoole. Tegemist on antioksüdantidega, mis võitlevad vabade radikaalidega ning vähendavad põletikku. Samuti muudavad polüfenoolid artereid tugevamateks ja elastsemateks. Polüfenoole leidub näiteks ka mustikates ja oliivides.

Rohelise tee mõju uurimiseks kasutasid teadlased rotte, kel olid kõhuaordi aneurüsmi ergutavad ensüümid. Teadlased jõudsid järeldusele, et see seisund arenes vähem neil rottidel, kellele anti rohelist teed. Samuti esines neil rottidel vähem põletikku ja nende organism tootis rohkem elastiini, mis kaitseb artereid rebenemise eest.

Uuringu autor Kenji Minakata rääkis, et kõhuaordi aneurüsm jääb sageli märkamata, sest enne lõhkemist ei esine sümptomeid.

Uuringu kaasautori Hidetoshi Masumoto sõnul tuleks käsitleda rohelist teed kui uut kõhuaordi aneurüsmi ennetamise strateegiat. Tulevaste uurimustega on plaanis selgitada välja ka kogus, kui palju rohelist teed tuleks sel juhul tarbida. 

Paljud hiljutised uuringud on toonud välja teisigi rohelise tee kasulikke mõjusid, näiteks vähi või südamehaiguste ennetamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles