Ülekaalulisuse ja kõhubakterite seostamiseks pole piisavalt tõendeid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalu ei tasu vaid kõhubakterite süüks ajada.
Ülekaalu ei tasu vaid kõhubakterite süüks ajada. Foto: Panhter Media

Michigani ülikooli mikrobioloogia professor Patrick Schlossi sõnul ei saa öelda, ket bakterid ei mõjutaks ülekaalulisust üldse, kuid siiangi pole leitud usaldusväärset signaali, mille alusel inimese kehakaalu ennustada.

Üheks põhjuseks võib tema sõnul pidada uuringute statistilist võimsust ja mikrobioomi varieeruvust, kirjutab ERR Novaator. Teisisõnu on mikroobikooslused inimeseti liiga erinevad, et otsitavaid seoseid väikeste katserühmadega usaldusväärselt tuvastada saaks. Kuigi uurimisaluste arv on hakanud kasvama, jääb see enamasti alla tuhande, mida ei saa pidada tavaliselt piisavaks.

Samuti rõhutas Schloss, et loomadega tehtud katsete tulemuste tõlgendamisel peab olema ettevaatlik, näiteks on leitud, et hõimkonda Bacteroidetes kuuluvad mikroobid näivad loomi paksemaks tegevat, mil hõimkond Firmicutes aitab hoida hiiri saledana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles