Ülekaalulisust seostatakse veel kaheksa vähiga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigsest kaalust tasub vabaneda tasapisi.
Liigsest kaalust tasub vabaneda tasapisi. Foto: Panther Media/Scanpix

Juba varasemalt on seostatud ülekaalu erinevate vähitüüpidega, värske raport täiendab seda nimekirja veelgi.

WHO IARC teatas 2002. aastal, et ülekaal võib tõsta käärsoole-, söögitoru, neeru-, rinna- ja emakavähi tekkimise riski, kirjutab Newsmax.

Nüüd lisati sinna nimekirja ka mao-, maksa-, sapipõie-, pankrease-, munasarja- ja kilpnäärmekasvajad. Samuti ka teatud tüüpi ajukasvaja meningioom ja verevähk hulgimüeloom.

Uurijad analüüsisid enam kui tuhandet uuringut, mis puudutasid ülekaalu ja vähiriski. Nad tõid välja, et kaalu langetamine aitab vähendada nende vähivormide tekkimise riski.

Graham Colditz IARCst tõdes, et ülekaalu ja vähi seosed on laiemad, kui arvati.

Samas võib vähk tekkida ka ilma selgelt järeldatava põhjuseta. Vähki võivad soodustada näiteks kiirgus, pärilikud tegurid või saasteained. Ka elustiilivalikud nagu suitsetamine ja ülekaal tõstavad vähiriski. Colditz rõhutas tervislike eluviiside olulisust kasvajate vältimisel.

Raportis toodi välja, et ligi üheksa protsenti Põhja-Ameerika, Euroopa ja Kesk-Ida naiste kasvajatest seostus ülekaaluga. Liigne rasv võib soodustada põletike teket ning see võib siia östrogeeni, testosterooni ja insuliini ületootmiseni. See võib soodustada kasvaja arengut.

Maailmas on praegu ligi 640 miljonit ülekaalulist täiskasvanut ja 110 miljonit ülekaalus last.

Raport avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles