Miks nina aeg-ajalt tilkuma hakkab? (3)

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tikuv nina võib olla tülikas.
Tikuv nina võib olla tülikas. Foto: Panther Media/Scanpix

Nina tilkumine on seotud sellega, et nina peab soojendama või jahtumata sissehingatavat õhku.

Otolarüngoloog Erich P. Voict NYU Langone meditsiinikeskusest rääkis, et inimesed ei mõtle tavaliselt selle üle, kuivõrd olulist rolli mängib nende elus nina, vahendab Business Insider.

Voict lisas, et nina kaudu hingab inimene päevas kopsudesse mitmeid liitreid õhku. See õhk võib olla kuum või külm, aga nina eesmärk on viia õhk samale temperatuurile nagu on inimese kehal. Samuti võib õhk olla väga kuiv või vastupidi väga niiske. Nina reguleerib ka kehasse jõudva õhu niiskust. Samuti hoiab nina ära igasuguste väikeste osakeste sattumise nina kaudu organismi.

Nende ülesannetega saab nina hakkama tänu sellele, et ninas on palju veresooni, milles voolav veri reageerib kiiresti nii temperatuurile kui ka teistele muutustele.

Seetõttu muutub ka ninas oleva lima eritus sõltuvalt temperatuurist. Nina hakkab külma ilmaga tilkuma just seetõttu, et nina üritab sissehingatavat külma õhku soojendada ja niisutada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles