Uudne reljeefkaart aitab pimedatel orienteeruda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12 osast koosnev Tallinna kesklinna kolmemõõtmeline kaart.
12 osast koosnev Tallinna kesklinna kolmemõõtmeline kaart. Foto: Janar Vaik

Hiljuti valmis kolmemõõtmeline reljeefkaart, mis võib paljudele nägemisraskustega inimetele Tallinna kesklinnas liikudes suureks abiks olla, kuid riik selle soetamist veel ei toeta

MTÜ Jumalalaegas hakkas hiljuti tellimustööna valmistama 3D reljeefkaarte, millel on kujutatud Tallinna linn rahvusraamatukogust ja Balti jaamast D-terminali ning keskturuni.

Hooneid tähistavad kaardil reljeefsed kujutised, tunnetatavad on tänavad ja kõnniteed. Näiteks on Balti jaamas tunnetatavad rongide saabumisteed ja peahoone, mille ees bussipeatuse varikatus.

Raekoja platsile viiv kitsas Voorimehe tänav on küünega tunnetatav. On võimalik võrrelda, kui palju erinevad pindalalt näiteks Viru keskus ja Estonia teater ja kontserdisaal. Kaardile on reljeefselt märgitud isegi kioskid.

 «Põhiliselt teeme soovijatele reljeefkaartide taskuvariante 19 x 19 cm, mis haaravad korraga umbes 570 x 570 meetrit linnaruumi,» selgitas Jumalalaeka abivahendikeskuse Silmalaegas juht Janar Vaik. Kaart lähtub openstreet kaardirakendusest. Nägija näeb arvutiekraanil hooneid kaardil hallide kastidena, park on roheline ala. «3D-kaart maksab 45 eurot ja selle saab teha täpselt sellise piirkonna kohta, nagu klient soovib. Tellimuse täitmiseks kulub umbes viis päeva ja hinna sees on ka kaardi kojutoimetamine,» selgitas Vaik.

Kaardi tegemine sai tema sõnul võimalikuks, sest 3D printimine on tunduvalt taskukohasemaks läinud. Siiani tehti selliseid kaarte paisupaberi peale, mis tähendas palju käsitööd. Nüüd saab kaardi suurema vaevata printerist välja trükkida. Arvutiekraanil on võimalik kaardiruutu ka vastavalt tellija soovile nihutada ja nii täpne piirkond määrata.

Tallinna kesklinna kolmemõõtmeline taskukaart. Foto:
Tallinna kesklinna kolmemõõtmeline taskukaart. Foto: Foto: Janar Vaik

Kõik päris ideaalne siiski veel ei ole. «Näiteks tekitas meis küsimusi, miks on Vabaduse väljak kaardil nagu maja,» selgitas ta. «Küllap on põhjus selles, et väljaku all on parkimismaja, mida printer tõlgendab ehitisena.» Varasematest paberkaartidest tunduvalt vastupidavamal plastmassist kaardil on ka üks puudus: seda ei saa paberkaardi kombel kokku murda.

Murettekitav on seegi, et riik selle olulise abivahendi soetamiseks seni veel toetust ei maksa, sest vastavat orienteerumisabivahendeid kirjeldavat ISO-koodi ministri määruses veel ei ole. «45 eurot on pimedale inimesele tavaliselt ikka päris suur majanduslik põnt,» oli Vaik veendunud. «Samas on kaart oluline abivahend ja neid ei osteta hunnikutes koju. Ühest-kahest kaardist täiesti piisab. Palju taskukohasem hind oleks näiteks seitse eurot kaardi kohta.»

Selleks, et pime huviline kaardist aru saaks, tuleb seda esmalt tundma õppida. Lihtsam on kaarti mõista neil, kes on varem näinud. Kellele piirkond võõram, sel oleks vaja nägija selgitusi.

«Mõõtkava on 1:3100, soovi korral aga väiksem või suurem. Meil on näiteks üks väga tubli pime töötaja, kes soovis ülevaatlikumat kaarti lahutusega 1:3200, kuid osal inimestel on jällegi näiteks lihtsam aru saada kaardist, mille lahutus on 1:2400,» selgitas Vaik. «Väikesel taskukaardil on ühes nurgas märgitud ka põhjasuund ja seal saab eraldi tähistada kohad, mis on inimesele eriti olulised, näiteks kodumaja. Mitmed pimedad huvilised ongi neid kaarte tellinud oma koduümbruses orienteerumiseks. Valminud on näiteks Mahtra ja Tuulemaa tänavate ning Pühavaimu kiriku ümbruse kaardid.»

Lisaks on Jumalalaekal eksperimendina valminud ka hallist plastikust suur Tallinna kesklinna kujutav kaart, mis on kukku kleebitud 12 osast mõõtmetega 19 x 19 cm. Kaarti ümbritseb metallraam. Sellise kaardi hind on 650 eurot ja eelkõige võiksid kaardist huvituda linn, asutused, turismiinfo jt.

Nii paljudest osadest on suurem kaart Vaigu sõnul kokku kleebitud selle pärast, et 3D printimistehnika seab siiani omad piirangud. Kui printerist väljuv kaart oleks suurem kui 19 x 19 cm, siis oleks selle hind tunduvalt kallim.

Neil, kellel on soov endale või lähedasele reljeefkaarti tellida, tuleks helistada Janar Vaigule telefonil 53 838 129.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles