Mahetoidul võib olla olulisi eeliseid (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merisalu sõnul peaksid mahetoidule rohkem tähelepanu pöörama väikeste laste vanemad.
Merisalu sõnul peaksid mahetoidule rohkem tähelepanu pöörama väikeste laste vanemad. Foto: Jens Honore/picture alliance/moodboard/Scanpix

Rimi toitumisnõustaja Katrin Merisalu soovitab eelistada mahe- ehk ökotoitu, millel on palju kasulikke omadusi, samas kui tervise arengu instituudi toitumisnõustaja Kristin Salupuu sõnul on konkreetset toitu analüüsimata keeruline öelda, kas ökotoit on muust toidust tervislikum.

Merisalu hinnangul ostavad inimesed üha enam mahetoitu. Kuigi suur osa Eestis pakutavast mahetoodangust on toodud sisse teistest Euroopa riikidest, on tema hinnangul viimasel ajal muutunud mitmekesisemaks ka kodumaiste mahekaupade valik.

Üldiselt on mahetoit tavatoidust küll kallim, kuid Merisalu sõnul leidub ka tooteid, mis kuuluvad tavatoodetega samasse hinnaklassi: näiteks lihaveise- ja lambaliha, mõned piimatooted ja teesegud. «Vahel võib ostlemise käigus avastada, et mahepõllundusest pärit toidukaup on isegi odavam, kui tavakaup,» lisas Merisalu.

Tema sõnul tuleks mahetoitu eelistada järgmistel põhjusel.

1. Mahetoit on tervisele kasulik

Mitmed uuringud toitumisteadlaste poolt kinnitavad, et mahepõllumajanduses toodetud toidu tarbijatel on madalam kehakaal kui tavatoidu sööjatel. Samuti esineb mahetoidu sööjatel vähem allergiaid. Lisaks on tõestatud, kui inimene hakkab sööma mahetoitu, siis langeb tähelepanuväärselt tema uriinis ja rinnapiimas leiduvate pestitsiidijääkide tase.

2. Mahetoidul on suurem toiteväärtus

Korduvalt on tõestatud teadusuuringutes, kuidas mahetoit sisaldab mitu korda kõrgemat toiteväärtust, võrreldes tavatoiduga. Samuti on pööratud palju tähelepanu nende kahe erineva müügiartikli vitamiinide sisaldusele. Nimelt on leitud, et mahetoidus on kõrgem C ja B vitamiinide sisaldus kui tavatoidus. Sama lugu on ka mineraalainetega – mahetoidus leidub rohkem rauda, magneesiumi, fosforit, seleeni, kaaliumi, tsinki ja vanaadiumi.

Mahetoidul on kõrgem antioksüdantide sisaldus, kui tavatoidul. Antioksüdandid on tähtsad, sest need bioaktiivsed ained pidurdavad vabade radikaalide teket, aidates seeläbi aeglustada vananemist ning vähendada mitmete haiguste tekke riski. Vähem oluline pole ka nende roll immuunsüsteemi tugevdamisel.

3. Mahetoit ei sisalda kunstlikke lisaaineid

Mahetoit ei sisalda kunstlikke lisaaineid nagu värvi-, lõhna- ja säilitusaineid ning muundatud kultuure (GMO-d), mis on tihti toodud välja erinevate tervisehädade põhjustajatena. Mahepõllumajanduses ei kasutata sünteetilisi taimekaitsevahendeid, mis võivad kuhjuda jääkainetena inimese organismis ja seeläbi kahjustada organismi. Mitmed uuringud viitavad, et ligi 600 erinevat lisaainet (e-ainet), mida kasutatakse toidutööstuses  näiteks toidu eluea pikendamiseks või toidu värvi tarbijale meeldivamaks muutmiseks, võivad põhjustada immuun- ja närvisüsteemihäireid ning laste hüperaktiivsust.

Suuremat tähelepanu mahekaupadele ja nende tarbimisele võiksid Merisalu sõnul pöörata beebide ja väikelaste vanemad, sest viimased on tundlikumad kui täiskasvanud tavakaupades leiduvatele mürkidele ja e-ainetele.

4. Mahetoit on keskkonnasõbralik

Mahepõllumajanduses majandatakse jätkusuutlikult ning ei koormata loodust sünteetiliste väetiste ja taimekaitsevahenditega. Samuti, kui eelistad Eestis toodetud mahetoitu, siis toetad kohaliku maaelu arengut.

Mahetoit ei pruugi alati parem olla

Kutsetunnistusega toitumisnõustaja Kristin Salupuu sõnul sõltub kõik siiski konkreetsest toidus. «Tegelikult on väga raske hinnata, kas ökotoit on tavatoidust kasulikum, kui pole teostatud konkreetseid toiduanalüüse, mis seda kinnitaksid,» selgitas ta.

Salupuu hinnangul kipuvad inimesed toidusedeliga tegeledes liigselt üksikasjadesse laskuma ja väheolulistele asjadele keskenduma. «Olen seisukohal, et palju olulisem on toitumise juures tasakaalustatus ja mitmekesisus, rohke aedviljade tarbimine, mõõdukas füüsiline aktiivsus ja piisav puhkus,» lisas Salupuu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles