Geenivaramu loovutab Rootsile koeproove

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koeproovide säilitustünnid geenivaramu biomaterjalide hoidlas.
Koeproovide säilitustünnid geenivaramu biomaterjalide hoidlas. Foto: Margus Ansu

Valitsus rahuldas Tartu ülikooli täiendava taotluse loa saamiseks Eesti geenivaramusse kogutud geenidoonorite koeproovide säilitamiseks ja uurimiseks väljaspool Eesti territooriumi, täpsemalt nende loovutamiseks teadustööks Rootsile.

Koeproovide välismaale üleandmise eesmärk on osaleda Euroopa Komisjoni rahastatavas projektis, mis liidab kõik Euroopa Liidu suuremad biopangad, võimaldades biopankade ristkasutust. Eesmärk on leida uusi seoseid DNA ja haiguste vahel. Projektiga edendatakse genoomipõhiseid diagnostikavõimalusi ning suurendatakse genoomiandmestiku kasutuselevõttu inimeste ravimisel.

Eelnõuga antakse luba väljastada koeproove uurimiseks Rootsi Uppsala kliiniliste uuringute keskusele.

Valitsus on andnud kõnealuse projekti raames 2014–2016. aastal kolmel korral loa koeproovide säilitamiseks ja uurimiseks väljaspool Eesti territooriumi kokku üheteistkümnele uurimisasutusele. Luba sisaldab õigust säilitada ja uurida kokku kuni 10 000 geenidoonori bioloogilist materjali, mis jagatakse uurimisasutuste vahel sõltuvalt nende esitatud teadusprojektidele. Koeproovid väljastatakse kodeerituna ja hulgana, mis tähendab, et nende põhjal ei saa midagi väita konkreetse geenidoonori kohta ning need on sobivad üksnes teaduslikuks uurimistööks. Isikulist informatsiooni koeproovidega kaasa ei anta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles