Koju ununenud saatekiri läheb maksma 35 eurot (13)

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eriarsti vastuvõtuaeg ei taga alati tohtri jutule pääsemist.
Eriarsti vastuvõtuaeg ei taga alati tohtri jutule pääsemist. Foto: Mihkel Maripuu

Saatekirja koju unustanud mees sai Tallinna suurhaiglas teada, et kauaoodatud arsti jutule pääseb ta lisaraha makstes.

«Ootan mina vastuvõttu. Paar nädalat. Koos saatekirjaga. Tulen kohale ja püüan vastuvõtule minna, kuid selgub, et paberil saatekiri jäi koju,» kirjutas jagas venekeelse Postimehega oma kogemust üks Lääne-Tallinna keskhaigla patsient.

«Ehk süsteemis olen ma sees, vastuvõtuaeg on, mina ka, aga paberit mitte.» «Heasüdamlik» registratuuritöötaja otsustas mind arsti juurde ilma paberita mitte lasta. «Minu argliku pärimise peale, et äkki ikka kuidagi saav, vastas ta, et saab küll 35 euro eest,» kirjutas mees. Talle jääb arusaamatuks, miks nõuab haigla pabersaatekirja, kui kogu terviseinfo on olemas digitaalselt

Lääne-Tallinna keskhaigla pressiesindaja Liisa Suba sõnul võib tõepoolest juhtuda, et paberkandjal antud saatekiri ei ole alati nähtav digitaalselt. Et saatekiri oleks digitaalselt nähtav, peab perearst sisestama digisaatekirja perearstisüsteemist e-tervise süsteemi.

«Kui saatekiri e-tervise süsteemi ei jõua, nagu juhtus ilmselt ka antud olukorras, siis kahjuks registraator saatekirja ei näe, mistõttu ei ole võimalik pabersaatekirjata patsienti ka arsti vastuvõtule lubada,» selgitas Suba.

Niisugustes olukordades, kus patsient on saatekirja koju unustanud, pakutakse reeglina talle võimalust minna kas tasulisele vastuvõtule või leitakse uus vastuvõtuaeg.

«Kindlasti on see kõikidele osapooltele ebamugav, kuid kahjuks on saatekirja olemasolu üks eeldusi arsti vastuvõtule pääsemiseks,» sõnas haigla esindaja. Ta lisas, et haigekassa nõuab arstidelt saatekirja olemasolu ja seetõttu ei võta arst patsienti vastu ilma saatekirjata.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles