Kuus nippi, mis aitavad seljavalust vabaneda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljavalud kimbutavad elu jooksul suurt osa inimestest.
Seljavalud kimbutavad elu jooksul suurt osa inimestest. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuigi arstid kirjutavad seljavalu vastu sageli välja valuvaigisteid, võib neist õnnestuda lahti saada ka täiesti loomulikul teel.

Seljavalu on laialt levinud probleem, mille vastu võivad valuspetsialisti dr Kaliq Changi sõnul ravimitest veelgi paremini aidata kuus lihtsat nippi, kirjutab Newsmax. Neid võtteid kasutades võib olla võimalik ka valusid vältida.

1. Tee regulaarselt trenni

Igapäevane kehaline tegevus ei vähenda mitte üksnes lihaspinget ja põletikku, vaid tugevdab ka seljalihaseid. See aitab lihastel selgroogu toetada ja vigastusi vältida.

2. Hoia kehakaal kontrolli all

Lisakilod võivad muuta keha tasakaalu keskpunkti ja koormata alaselga. USAs ülekaaluliste naistega tehtud uuring näitas, et viie- kuni kümneprotsendine kaalulangetus võib teha imesid. Eesmärgiks võiks seada ideaalilähedase kehakaalu, mille korral ei ole üle- ega alakaalu üle viie kilo.

3. Harjuta head kehahoiakut

Kui töötad tundide kaupa laua taga, siis hoia põlved puusadest veidi üleval pool ja kasuta kas sirge seljatoega või alaselja toega tooli. Kõndides hoia pea püsti ja kõhulihased sees. Tõuse laua tagant iga poole tunni järgi üles ja tee väike jalutuskäik.

4. Ära suitseta

Suitsetamine on tervisele kahjulik ja seljavalud ei ole erand. Suitsetamine vähendab toitainete voogu selgroolülidesse ja suurendab seljavalude riski.

5. Vali seljasõbralikum kott

Üle õla kantaval kotil peaks olema lai reguleeritav rihm, mis on piisavalt pikk, et seda saaks kanda diagonaalselt. Sedasorti kotid aitavad raskust paremini jaotada ning õlale ja seljalihastele avaldatavat survet vähendada.

6. Tõsta raskusi ettevaatlikult

Raskeid asju tõstes kõverda alati põlvi, mitte keha keskosa. Ära kõverda tõstmisel selga ja võimalusel lükka raskeid asju nende tõmbamise asemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles