Lugeja küsib: kas poole haiglaravi pealt tuleb hakata ise maksma ravi eest?

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

 «Lõpetasin kevadel ülikooli ja pidin septembris tööle minema. Juhtus aga nii, et jäin enne töölepingu sõlmimist haigeks ja pean olema pikemat aega haiglas ravil. Kooli lõpetanud tudengite ravikindlustus saab ka kohe-kohe läbi ja tekkis mure, et mis edasi saab. Kuigi olen oma ravi alustanud ajal, mil mul oli haigekassakaart, siis kas kindlustuse lõppedes pean ma kohe ise hakkama maksma haiglaravi eest? Kas mul kaob ära õigus saada soodusravimeid ja ka iga uuringu eest tuleb mul endal tasuda?» soovib ekstudeng teada.

Vastab haigekassa pressiesindaja Liis Hinsberg.

Üliõpilase ravikindlustus lõppeb kolme kuu möödumisel õppeasutuse lõpetamisest. Kui üliõpilane ei ole lõpetanud õppeasutust aasta möödumisel õppekava nominaalkestuse lõppemisest või on õppeasutusest välja heidetud või eksmatrikuleeritud, lõpeb tema ravikindlustus sellest ühe kuu möödumisel. Oma ravikindlustuse kehtivust saavad kõik ise kontrollida näiteks riigiportaalist eesti.ee, kuid kindlasti võib alati taoliste küsimuste korral helistada haigekassa klienditelefonile 669 6630.

 Haigekassale tasumiseks esitatud raviarvete puhul loeb raviarve alguskuupäeval kindlustuse olemasolu. Ehk näiteks, kui patsient haiglasse minnes on kindlustatud ainult üks nädal, kuid viibib haiglas kaks nädalat, siis haigekassa tasub selle arve eest. Sama on ravimitega. Kui ravimi väljakirjutamisel on isik kindlustatud, kuid ravimi ostab välja hiljem, kui kindlustust enam ei ole, siis ravimi saab isik ikka osta väljakirjutatud soodustusega.

 Seega, loeb kindlustuse olemasolu ravimi või konkreetse raviarve alguses. Kui alustatakse uut raviarvet ja kindlustus on lõppenud, siis see enam kahjuks tasumisele ei kuulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles