USA ravimiamet keelas enamiku antibakteriaalsete seepide koostisosi ära

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FDA lubab triklosaani edaspidi kasutada vaid desinfitseerimiseks mõeldud vahendites.
FDA lubab triklosaani edaspidi kasutada vaid desinfitseerimiseks mõeldud vahendites. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet (FDA) keelustas oluliste terviseriskide vältimiseks 19 antibakteriaalsetes seepides kasutatavat ainet USA turul ära.

Antibakteriaalsetes seepides leiduvad ained võivad vähendada organismi vastupanuvõimet bakteritele ja mõjutada organismi hormoonide taset, vahendab Newsmax. Keelustatud ainete seas on triklosaan ja triklokarbaan, mida ei tohi edaspidi kasutada seepides, kuid need jäävad endiselt lubatuks käte desinfitseerijates, puhastusrätikutes ja teistes tervishoiuasutustes desinfitseerimiseks kasutatavates vahendites. FDA hinnangul võib triklosaan muuta mõnede hormoonide toimimist organismis.

«Tarbijad võivad arvata, et antibakteriaalsed pesemisvahendid on pisikute leviku piiramiseks tõhusamad, kuid meil ei ole ühtegi kindlat tõendit selle kohta, et need on paremad kui tavaline seep ja vesi,» selgitas FDA ravimiosakonna direktor Janet Woodcock. «Tegelikult viitavad mõned andmed sellele, et antibakteriaalsed koostisosad võivad pikaajaliselt teha rohkem kahju kui kasu.» Pealegi on mõned tootjad juba näidanud, et kahjulike antibakteriaalsete koostisosade asemel saab desinfitseerivates vahendites ka edukalt kasutada näiteks etüülalkoholi.

FDA otsusega viiakse ellu 2013. aastal tehtud ettepanek. Tootjatele on muudatuse sisseviimiseks aega üks aasta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles