Kaalulangetamise kuldne reegel: 500 kcal

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalust saab lahti toitumis- ja liikumisharjumusi muutes.
Ülekaalust saab lahti toitumis- ja liikumisharjumusi muutes. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Üldjuhul peaks kaalu langetamiseks piisama sellest, kui toiduga saadakse kaalu hoidmiseks vajalikust energiahulgast 300 kcal vähem ja kehalise aktiivsuse kulutusi suurendatakse 200 kcal eest päevas.

Kaalu langetamiseks tuleks peatähelepanu pöörata täisväärtuslikule toitumisele ja liikumisele, kaalulangus omaette eesmärgina peaks olema kolmandal kohal, kirjutab tervise arengu instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi portaalis Terviseuudised. Tema sõnul ei ole kaalu alandamiseks ühtegi nippi, mis kõigile sada protsenti toimiks.

Peamine reegel on, et toiduga tuleb saada energiat vähem kui kulutatakse. See omakorda ei tähenda nälgimist, vaid läbimõeldud söömist – tuleb ju väiksema energiakoguse juures kätte saada kõik ainevahetust toetavad toitained (kiudained, vitamiinid, mineraalained). Samuti võib liiga suur energiasaamise piiramine viia organismi hoopis varude kogumise režiimile.

Parim kaalulangetus on Pitsi sõnul aeglane kaalulangetus – umbes 0,5–0,7 kilogrammi (maksimaalselt üks kilogramm) nädalas, sest liiga kiire kaalukaotus võib põhjustada pigem lihasmassi kui rasvkoe kaotust ja endaga kaasa tuua mitmeid terviseprobleeme.

Kõige raskem on pärast soovitud kaalulangust soovitud kehakaalu hoidmine. Vaid ligikaudu kümme protsenti inimestest suudavad soovitud kaalu aasta jooksul hoida. Ainus toimiv ja tervislik moodus on selleks pikaajaliste muudatuste tegemine toitumise ja kehalise aktiivsuse harjumustes. Lisaks tasakaalustatud toitumisele tuleks enamikel nädalapäevadel liikuda 30–60 minutit.

Kaalulangetamise nipid

  • Mine alati poodi täis kõhuga ja ettevalmistatud toidunimekirjaga.
  • Väldi poes ahvatluste riiuleid – kondiitritoodete lett, maiustusteriiulid jms.
  • Ära serveeri toitu kaussidest või potist, vaid tõsta taldrikutele valmis portsjonid. Juurde võtmiseks paku erinevaid köögivilju.
  • Nälja puhul söö köögivilju, köögivilju ja veelkord köögivilju (500 grammi köögivilju annab umbes sama palju energiat kui kaks šokolaadikommi).
  • Kui ei saa ilma magusata, siis kommikarbist või šokolaaditahvlist lase teisel inimesel anda vaid üks tükk, sest ise on ahvatlusele terve karp korraga tühjaks süüa raske vastu panna.
  • Parim jook toidu kõrvale ja janukustutamiseks on vesi.
  • Jäta võileibadele või ja margariin määrimata, soovi korral asenda see toorjuustuga.
  • Valmista toit võimalikult värskest ja vähetöödeldud toorainest.
  • Asenda võimalusel hapukoor maitsestamata jogurtiga, kohvikoor piimaga, sai sepiku, täisterasaia või leivaga.
  • Alkoholi tarvita mõõdukalt või üldse mitte.

Loe täismahus artiklit ja rohkem nippe portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles