Mineraalaine, mis aitab alandada vähiriski (1)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seleeni leidub näiteks parapähklites.
Seleeni leidub näiteks parapähklites. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutises uuringus tuuakse välja, et inimesed, kelle veres leidub kõrgel tasemel seleeni, võib olla väiksem risk kasvajate tekkimiseks.

Seleeni leidub paljudes toitudes. Näiteks saab seda, kui süüa kala, koorikloomi, liha, piima, muna või parapähkleid, kirjutab Newsmax.com.

Euroopa uurijad on jõudnud seisukohale, et kõrge seleenitase aitab vähendada maksavähi tekkimise riski. Samuti võib see mõjutada teiste kasvajate arengut.

Uuringus osales 477 000 inimest. Teadlased jälgisid seleenitaset nii tervetel inimestel kui ka nendel inimestel, kel arenes jälgitud kümne aasta jooksul primaarne maksarakuline vähk.

Varasemad uuringud on näidanud seoseid seleenitaseme ja käärsoolevähi ning autoimmuunse kilpnäärmehaiguse tekkeriski vähenemise vahel.

Samas ei saa teadlaste sõnul öelda, et seleen otseselt kaitseks vähi eest, kuid nad rõhutavad, et oluline on tasakaalustatud toitumine, millest osa on ka piisav seleenitarbimine.

Uuringu kokkuvõte avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles