Terviseameti uuring: kuidas vähendada solaariumikasutaja riske

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium võib kahjustada tervist.
Solaarium võib kahjustada tervist. Foto: Panther Media/Scanpix

Terviseamet viis läbi veebiküsitlus solaariumikasutajate hulga, mis näitas, et  iga kolmas klient ei ole teadlik oma naha fototüübist ega sellele sobivaimast päikesevanni seansi pikkusest.

Iga teine klient väitis, et ei saa teenindajalt vajalikku informatsiooni päevitusrežiimi määramise ja protseduuri vastunäidustuste kohta, teatas amet oma kodulehel.

Üle poolte vastanutest kinnitas, et nad on saanud solaariumist nahapõletusi, mille põhjuseks võivad olla kas oskamatult määratud naha fototüüp/päevitamisseansi pikkus või UV-seadme lampide seisund (uued/ liiga vanad lambid).

Peale naha põletust seostati solaariumis päevitamisega veel nahalööbe, silmapõletiku, seenhaiguste, palaviku, peavalu ja allergiliste reaktsioonide teket.

Kõik nimetatud probleemid viitavad sellele, et juhtiv roll solaariumipäevitamisest tulenevate terviseriskide maandamisel lasub professionaalsel ja kompetentsel klienditeenindusel.

Selle aasta juunis terviseameti läbi viidud veebiküsitlusele vastas 178 solaariumikasutamise kogemusega inimest, kellest üle poole olid vanuses 19-30 eluaastat. Ligi kolmveerand vastanutest piirdusid enda sõnul kuni 10 solaariumiseansiga aastas, ligi 9% vastanutest külastab aga solaariumi 20 kuni 30 või enamgi korda ühe aasta jooksul.

Maailma tervishoiuorganisatsiooni hinnangul kuulub UV-kiirgus esimese grupi kantserogeenide hulka. Mida nooremalt hakatakse solaariumit kasutama, seda suurem on risk haigestuda vähki. Eesti Vähiregistri andmetel on mittemelanoomne nahavähk Eesti naiste seas tõusnud rinnavähi järel teisele kohale.

Tasub teada:

Solaariumid ei ole ohutu alternatiiv õues päevitamisele, lühemad, harvad ja ebaregulaarsed päevitusvannid on kõige kiirem viis naha kahjustamiseks.

Mõned nahatüübid ei sobi üldse päevitamiseks, Mõned solaariumid võivad kiirata 10-15 korda tugevamaid kiiri, kui keskpäevane päike.

Solaariumi kasutaja meelespea:

  • Tea oma nahatüüpi ja vali sellele vastav solaariumikasutamise aeg. Kasuta kaitsekreeme ja UV-kaitseprille.
  • Kloorivesi võib tugevdada UV-kiirte kahjulikku mõju, seega pese ennast pärast basseinis käiku ja enne solaariumi kasutust.
  • Mitmete ravimite tarvitamise ajal on solaariumi kasutamine vastunäidustatud, seega pea enne solaariumi kasutust nõu ka oma arstiga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles