Eestlased söövad liiga vähe puu- ja köögivilju

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögivilju võib lisada erinevatesse toitudesse.
Köögivilju võib lisada erinevatesse toitudesse. Foto: Panther Media/Scanpix

Tervise arengu instituudi andmete põhjal söövad Eesti inimesed liialt vähe köögi- ja puuvilju: iga päev sööb köögivilju vaid iga viies mees (20%) ja ümmarguselt iga kolmas naine (31%).

Puuvilju sööb igapäevaselt iga neljas mees (24%) ja üle kolmandiku naistest (39%), kirjutatakse terviseinfo.ee-s. Köögivilju ei ole viimase seitsme päeva jooksul üldse söönud 14% meestest ja 8% naistest ning puuvilju 13% meestest ja 7% naistest.

Hea tervise huvides on soovitatav päevas süüa vähemalt 5 portsjonit köögi- ja puuvilju, millest vähemalt kolm on köögiviljad ja kaks puuviljad. 1 portsjon = 1 peotäis ehk 100 grammi.

Piisav puu- ja köögiviljade söömine on vajalik luude, hammaste, igemete, naha ja silmade tervise hoidmisel. Köögiviljad aitavad soodustada seedimist ja mälu toonuses hoida. Samuti toetab köögi- ja puuviljade piisav söömine immuunsüsteemi, mõjutab vere kolesteroolitaset ning aitab alandada vererõhku.

Köögi- ja puuviljades on parim vitamiinide, mineraalainete ja antioksüdantide vahekord, millist ei taga ükski toidulisand. Lisaks sisaldavad need palju vett, kiudaineid, bioaktiivseid ühendeid ja suhteliselt vähe energiat, mis aitab kehakaalu kontrolli all hoida.

Tasakaalustamata toitumine ja vähene füüsiline aktiivsus võivad kaasa tuua mitmeid tervisehäireid ning haigusi: südame- ja veresoonkonna haigused, teise tüübi diabeet, ülekaalulisus ja rasvumine, seedetraktivähk jt.

Tervise arengu instituut kuulutas septembri köögiviljakuuks. Selle puhul tõi instituut välja ka töökollektiivides läbiviidavad köögiviljade tarbimist soodustavad tegevused. Nendega saab tutvuda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles