Ohtlik leiutis: espressost 80 korda kangem kohv hoiab 18 tundi ärkvel (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga kange kohvi joomisega kaasnevad terviseriskid.
Liiga kange kohvi joomisega kaasnevad terviseriskid. Foto: Panther Media/Scanpix

Üks Austraalia kohvik pakub kohvi, mis on väidetavalt 80 korda kangem kui tavaline espresso ja toob endaga kaasa arvestatavaid terviseriske.

Kui tavaline espresso sisaldab kofeiini 60 grammi ringis, siis Lõuna-Austraalias Adelaide’is asuv kohvik Viscous Coffee pakub enda sõnul kohvi, mis sisaldab seda sõltuvust tekitavat ainet koguni viis grammi, vahendab CNN. USA toidu- ja ravimiameti hinnangul on üle 400 milligrammi kofeiini sisaldavad joogid tervisele kahjulikud.

Kohvik ise reklaamib oma erakordselt kanget kohvijooki sõnadega «turbokohv» ja «Asskicker» ehk joogina, mis toimib väga hästi siis, kui on tarvis end liigutama sundida. Jook koosneb neljast espressost, kahest erineva tugevusega külmpressitud kohvist ja piimast. Ettevõte soovitab uudset kohvi juua aeglaselt mõne tunni vältel ja lubab, et nii püsib inimene ärkvel 18 tundi järjest.

Varem Austraalia mereväes karjääri teinud Benington avas oma kohviku poolteist aastat tagasi ja tema sõnul on turbokohv viimastel nädalatel eriti populaarseks muutunud. Kohvi hind on 16 Austraalia dollarit ehk 10,95 eurot 16 untsise ehk 0,47-liitrise tassi eest.

Viscous Coffee omanik Steve Benington töötas uudse kohvi oma sõnul välja kohaliku erakordse meditsiini osakonna õe jaoks, kellel oli vaja midagi, mis aitaks tal kurnavate öövahetuste ajal ärkvel olla. «Pidime kohvi kangust pisut vähendama, sest see hoidis teda kokku kolm päeva üleval,» kommenteeris Benington. Ta lisas, et haiglaõde jõi kohvi ära kahe päevaga.

Benington väidab, et hoiatab kliente kohviga seotud riskide eest ega soovita seda kõrge vererõhu ega südameriketega inimestele. «Räägin inimestega üsna põhjalikult, enne kui nad selle kohvi ostavad. Kui suudan kedagi veenda kohvist loobuma, siis ei ole ta selle joomiseks veel valmis,» rääkis ta.

Kõige levinum narkootikum

Kofeiin on maailmas kõige levinum narkootiline aine, mida leidub kohviubades, teelehtedes ja kakaos. USA toidu- ja ravimiameti hinnangul tarbivad täiskasvanud keskmiselt 300 milligrammi kofeiini päevas.

Kofeiin on mõru valge alkaloid, mis stimuleerib kesknärvisüsteemi: pea- ja seljaaju ning närve. Kuigi uuringud ei ole tõestanud kahtlusi, et kofeiini igapäevase tarbimisega kaasneks eluohtlikke terviseriske, võib selle aine tarbimine liiga suurtes kogustes põhjustada kõrget vererõhku, seedetrakti hädasid ja kolesteroolitaseme tõusu veres. 

Teada on ka üksikud juhud, mil kofeiini üledoos on põhjustanud surma. See, kui suur kogus on liiga suur, sõltub aga arstide ja ekspertide sõnul inimesest. Mõnede tervisemurede korral, nagu näiteks südamerikked, tuleks selle aine tarbimisel eriti ettevaatlik olla. Kofeiini üledoosiga seotud ohumärgid on värinad ja higistamine, laienenud pupillid, kokutamine, peapööritus ja iiveldus. Nende märkide ilmnemisel peaks kofeiini tarbimise lõpetama ja vajadusel arsti poole pöörduma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles