Ohtlik mäng viis lapse surmani

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kägistamismängu mängijad poovad end ise eufooriahetke saavutamiseks.
Kägistamismängu mängijad poovad end ise eufooriahetke saavutamiseks. Foto: Claire Deprez/Repoters/Scanpix

USAs South Carolina osariigis suri hiljuti 11-aastane poiss, kes mängis igal aastal sadade laste elu nõudvat «kägistamismängu».

«Võtke palun teatavaks, et see mõttetu surm ei olnud tahtlik,» kirjutab lapse leinav isa Facebookis. «Ta läks selle kohutava «mänguga» liiga kaugele. Mu pere ei ole kunagi tundnud sellist valu ja me ei soovi, et kellelgi teisel tuleks läbi teha seda, mis meiega juhtus. Palun rääkige sellest oma lastega ja tehke kõik, mis on teie võimuses, et vältida sarnaseid tragöödiaid. Ta oli väike ja kergesti mõjutatav, ta ei teadnud, mida ta teeb, ja tegi kohutava vea.»

South Carolinas asuva Lancesteri maakonna uurimiskomisjoni teatel poos Garrett Pope Jr end  selle aasta 31. augustil kogemata koolivormilt võetud vööga kägistamismängu mängides kogemata üles, kirjutab Time. Kägistamismängu mängivad lapsed peatavad verejooksu ajju, selleks et saavutada lühike eufooriahetk siis, kui nad viimasel hetkel, enne lämbumist uuesti hingata saavad.   

Garret Pope Jr oli just alustanud kuuendat klassi. Isa sõnul oli ta tark ja lõbus poiss, kes oli just alustanud jalgpalli mängimist ja soovis tulevikus astuda Clemensoni ülikooli. Isa sõnul ei tea pere, kust laps seda «mängu» õppis, kuid arvatavasti sai ta sellest teada, kas naabruskonnas elavatest või temaga ühes koolis käivatelt lastelt. Seda kinnitab ka tõsiasi, et pere arvutid ei näita, et laps oleks sel teemal veebist teavet otsinud.

Poisi isa on enda sõnul rääkinud lapse endise kooli direktoriga, et veenduda, et õpetajad teavad «kägistamismängust». Peale selle on ta alustanud teavituskampaaniat meedias ja kogub veebilehe Gofundme kaudu ka annetusi, et koguda surnud poja auks raha India koolilastele, kellele ta soovib annetada kaasaegseid õpikuid.

«Sõna «mäng, jätab mulje, et see on lõbus. Peame seda arusaama muutma,» rääkis poisi isa ajalehele Lancester News.

Rahvusvahelise mittetulundusühingu Games Adolescents Shouldn’t Play (GASP, eesti keeles mängud, mida teismelised ei tohiks mängida) andmetel sureb Ameerika Ühendriikides «kägistamismängu» tagajärjel igal aastal 250–1000 noort inimest. Ühingu peamine eesmärk on teha lõpp «kägistamismängule». Täpseid andmeid on ühingu sõnul siiski raske koguda, sest osa selle «mängu» tõttu toimunud surmadest lähevad statistikasse kirja enesetappudena.

USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse teatel võib see ohtlik mäng põhjustada ka ajuvigastusi ja suure arvu ajurakkude surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles