Neli tervisemüüti, mida ei tasu uskuda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ringleb müüt, et tugikaartega rinnhoidjad tasub seljast ära võtta ning neid mitte kanda, sest need soodustavad vähi teket.
Ringleb müüt, et tugikaartega rinnhoidjad tasub seljast ära võtta ning neid mitte kanda, sest need soodustavad vähi teket. Foto: SCANPIX

Sageli ringleb rahvasuus erinevaid uskumusi, mis pole tõesed.

Health.com tõi välja neli tervisemüüti, mida ikka aeg-ajalt arvatakse ja usutakse.

I müüt: raseduse ajal ei tasu süüa kala

On tõesti olemas mõned toidud, mida ei tasuks rasedana süüa. Hiljuti avaldati ajakirjas American Journal of Epidemiology uurimistöö, kus leiti seos lapse IQ ja ema kalasöömise vahel. Kui ema sõi nädalas kolm kuni neli portsjonit kala, seostati seda lapsega, kel on kõrgem IQ. Rasedana võib siiski piirata või loobuda nende kalade söömisest, kes võivad sisaldada palju elavhõbedat. Nende hulka loetakse mõõkkala, hai, kuningmakrell ja hariahven.    

II müüt: tugikaartega rinnahoidjad põhjustavad kasvajaid

Mõned inimesed usuvad siiani, et tugikaartega rinnahoidjad mõjutavad lümfisüsteemi ning toksiinid ei pääse liikuma. Uuemad uuringud toovad välja, et rinnahoidja nn stiil ega ka selle kandmise aeg ei mõjuta rinnavähi tekkimise riski.

III müüt: sõrmede ragistamine tekitab artriiti

Uuringud ei ole toonud välja, et sõrmede ragistajatel esineks sagedamini artriiti ehk liigesepõletikku.

IV müüt: soja söömine mõjutab viljakust

Loomadel tehtud uuringud on näidanud, et rohke sojatarbimine võib mõjutada viljakust, sest seal sisalduvad fütoöstrogeenid. Need on taimsed mittesteroidsed ühendid.

Samas ei ole sama tendentsi täheldatud inimeste puhul. Selle asemel on uuringud näidanud, et naistel, kes saavad oma peamise proteiini sojast ja taimsest toidust, on väiksem tõenäosus ovulatsiooniga seotud probleemide tekkeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles