Ravimiamet: beebipillid on SOS-pillidest 200 korda tõhusamad

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimiameti hinnangul sobivad regulaarselt kasutatavad beebipillid raseduse vältimiseks kõige paremini.
Ravimiameti hinnangul sobivad regulaarselt kasutatavad beebipillid raseduse vältimiseks kõige paremini. Foto: Tim Ireland/PA Wire/Press Association Images

Nagu kõigil ravimitel, on ka SOS-pillidel soovimatuid kõrvaltoimeid, kuid «hädaabina» kasutamisel on need ravimiameti hinnangul suhteliselt ohutud.

Ravimiameti ohutusjärelvalve büroo juhataja Maia Uusküla sõnul kuuluvad nii SOS-pillid kui ka regulaarselt võetavad beebipillid suukaudselt võetavate rasestumisvastaste ravimite hulka. Nii, nagu kõigil teistelgi ravimitel, on neilgi kõrvaltoimed. SOS-pillide sagedasem kasutamine võib põhjustada menstruaaltsükli häireid, mis võib põhjustada varasemat või hilisemat ovulatsiooni. Selle tulemusena võivad muutuda viljakad kuupäevad. Seega võib SOS-pille ainsa rasestumisvastase vahendina kasutav naine võib siiski soovimatult rasestuda, sest kalendrimeetod ei pruugi toimida.

Ravimiametile on SOS-pillidega seoses laekunud kõige rohkem teateid toime puudumisest ja trombembooliast. Sellegipoolest on SOS-pillid ravimiameti hinnangul «hädaabina» ehk väga harva kasutamisel tervisele suhteliselt ohutud.

Väga oluliseks SOS-pillidega seonduvaks mureks on Uusküla sõnul seegi, et need ei ole ka ühekordsel kasutamisel sada protsenti efektiivsed. «Erinevatel andmetel on SOS-pillide efektiivsus umbes 80 protsenti. See tähendab, et sajast SOS-pilli võtnud naisest võib 20 naist rasestuda,» selgitas Uusküla. Tekkiv rasedus võib tema sõnul olla emakaväline, mistõttu SOS-pille ei soovitata naistele, kellel on oht emakaväliseks raseduseks, näiteks naistele, kellel on varem olnud munajuhapõletik või emakaväline rasedus.

Tunduvalt tõhusamad on Uusküla sõnul regulaarselt kasutatavad hormonaalsed rasestumisvastased vahendid. Keskmiselt rasestub 1000st neid vahendeid kasutavast naisest vaid üks. Seega on beebipillid SOS-pillidest keskmiselt 200 korda tõhusamad. Regulaarselt kasutatavate hormonaalsete rasestumisvastaste vahenditega seotud tuntuimad riskid on venoosne trombemboolia ja rinnavähk. Olenevalt ravimi toimeainest on riski tase erinev. Riski mõjutavad ka kaasuvad riskifaktorid (rasvumine, liikumatus, perekonnas trombemboolia, vanuse tõus, teatud teised haigusseisundid).

Kuna regulaarselt kasutatavad beebipillid kõigile naistele ei sobi, siis on need Eestis retseptiravimid, mida saab osta vaid retsepti alusel. Pillide väljakirjutamisel arvestab arst naise tervisliku seisundi ja elustiiliga.

Seevastu SOS-pillid on käsimüügiravimid, mille saab hõlpsalt kätte apteegist, kus klienti peaks nõustama apteeker, kes ka selgitab, et kõigile SOS-pillid ei sobi. Uusküla sõnul tasub lisaks emakavälise raseduse ohule kindlasti tähelepanu pöörata ka sellele, et mõned ravimid, nagu näiteks krambivastased ravimid, naistepuna ja teatud antibakteriaalsed ravimid võivad vähendada pillide toimet. «Apteeker peaks kindlasti soovitama naisel pikemas perspektiivis mõelda usaldusväärsema rasestumisvastase meetodi kasutamise peale,» lisas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles