Patsiendi surma võis põhjustada meediku hooletus

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmaga lõppenud nakkus võis noore naise verre kanduda tuimestuse tegemiseks kasutatud süstla kaudu.
Surmaga lõppenud nakkus võis noore naise verre kanduda tuimestuse tegemiseks kasutatud süstla kaudu. Foto: Pascal Deloche/picture-alliance/Godong/Scanpix

Soomes Tamperes suri põlveoperatsiooni järel ohtlikku nakkusesse noor naine, kelle surmas kahtlustatakse meediku hooletust.

Politsei hakkas uurima noore naise surma, mille põhjuseks võib olla tuimestuse tegemisel juhtunud viga, kirjutab Yle Uutiset. Meedikute ja uurijate sõnul on võimalik, et naine sai nakkuse nõela kaudu, mida kasutati tuimestuse tegemiseks. Nakkus võis süstlaga verre sattuda näiteks tervishoiutöötajalt, kes võis tuimestust tehes aevastada.

Õnnetu lõpuga operatsioon tehti augusti lõpus Soomes erahaiglate omanikuks oleva ettevõtte Dextra Tamperes asuvas Koskisairaala kliinikus. Haiglaametnikud teavitasid juhtunust kohe politseid ning Soome heaolu ja tervise järelvalveasutust Valvirat. Politsei uurimisrühma juhi Vesa Järvenpää sõnul ei ole seni välja selgitatud, kas meedikud ka tegelikult vea tegid või oli surma põhjus milleski muus. Tõenäoliselt kaasatakse uurimisse ka Valvira, kelle hinnangul on Koskisairaala kliinikus patisentide ohutus seni olnud alati tagatud.

Haigla juhtkond vabandas kolmapäeval «õnnetu juhtumi» pärast avalikult ja avaldas lootust, et koostöös ametnikega õnnestub tõde välja selgitada. Koskisairaalla haigla juhi Teija Kulmala sõnul võib esialgsetel andmetel olla tegemist ühe haiglatöötaja hooletusega. «Vabandame sügavalt oma eksimuse pärast,» selgitas ta haigla avalikus kirjas. «Meil on väga kahju ja oleme juhtunust šokis ning teeme kõik endast sõltuva, tagamaks, et patsientide ohutus on meie haiglas täielikult tagatud.  Oleme suhelnud asjasse puutuvate pooltega ja uurime koostöös võimudega seda lugu viimse üksikasjani.»

Patsient lubati pärast operatsiooni haiglast koju, kuid järgmisel päeval pöördus ta ägeda nakkusega haigla erakorralise meditsiini osakonna poole. Noor naine viidi intensiivravi osakonda, kus ta lõpuks raske nakkuse tõttu suri.

Lääne- ja Kesk-Soome haiglapiirkonna personalijuhi Seppo Miilunpalo sõnul toimub niisuguseid õnnetusi haiglates väga harva, kuid need ei ole võimatud. «Alati tasub kaaluda, kas konkreetne protseduur on sellega kaasnevaid riske väärt. Konkreetseid juhtumeid kommenteerimata võib öelda, et alati on võimalik, et tekkib tüsistusi,» rääkis Miilunpalo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles