Arstide ettepanek: eraarstile kulutatud raha saab kaua oodates tagasi

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Eero Merilind.
Perearst Eero Merilind. Foto: Egert Kamenik

Eesti arstide kogukond on patsientide vaba liikumise peale mõelnud ja pakkunud välja sellise lahenduse, et kui inimene ei soovi eriarsti aega kuid oodata, siis ta maksab esialgu erahaiglas ise ning talle makstakse see raha hiljem tagasi.

«Kui ta tahab kohe raha tagasi saada, siis ta saaks näiteks 10 protsenti rahast, kui ta ootab pool ajast, siis ta saab 50 protsenti ja kui ta ootab seda aega, mis ta nagunii oleks pidanud saama, siis ta saab 100 protsenti tagasi» rääkis perearst Eero Merilind «Aktuaalses Kaameras».

Ta lisas, et selle idee vastuargumendina öeldakse, et vaesemal elanikkonnal ei ole kohe seda raha, mida maksta ja see tekitab ebavõrdsust.

Patsientide vaba liikumise pooldajad ütlevad, et lisaks sellele, et inimesel oleks suurem valikuvabadus, tekiks haiglatel ka suurem konkurents patsientide pärast ja see tooks kaasa kulude alanemise ja efektiivsuse tõusu. Tervishoiuanalüütiku Andres Võrgu sõnul on Eesti nii väike, hõredalt asustatud maa, et siin haiglate omavaheline konkureerimine või teenuste ostmine või kui raha liiguks patsiendiga kaasa, võiks oluliselt kaasa tuua efektiivsuse tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles