Eestis haigestutakse üha rohkem salmonelloosi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salmonelloos levib peamiselt bakteriga saastunud mune toiduks tarvitades.
Salmonelloos levib peamiselt bakteriga saastunud mune toiduks tarvitades. Foto: SCANPIX

Kahel viimasel nädalal on märgatavalt kasvanud salmonelloosi haigestumine Eestis.

Kui juulis registreeriti kokku 17 haigusjuhtu ja augustis terve kuu peale 23 haigestumist, siis kahel viimasel nädalal on registreeritud kokku 43 uut salmonelloosi haigestumist, kirjutab terviseamet oma sotsiaalmeedia kontol.

Tegemist ei ole puhanguga, kõik on üksikjuhud, haigestunuid on praktiliselt üle Eesti, enamuses lapsed.

Kuna praeguseks ei ole veel selgunud allikat või põhjust, mis on esile kutsunud haigestumise sagenemise, siis tuletame meelde põhitõed, millega tuleb arvestada nakatumisest hoidumiseks.

Esmalt järgi hügieenireegleid, pese käsi, hoia töötlemata liha töödeldud toiduainetest eraldi. Kuumuta muna ja lihasaaduseid vähemalt +72°C.

Haigusest lähemalt:

Salmonelloos on tüüpiline ja kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, mis on levinud kogu maailmas. Salmonelloosi tekitajaks on Salmonella bakter, millel on erinevatel andmetel üle 2500 serotüübi. Kõige sagedamini põhjustab haigestumist serotüüp Salmonella enteritidis.

Nakkusallikaks on inimene (haige, paranev haige, bakterikandja), kanad, kanapojad, kalkunid, veelinnud, sead, veised, närilised, lemmikloomad (kilpkonnad, sisalikud, roomajad, närilised), koerad ja kassid.

Salmonellad paljunevad nakatunud inimese, looma või linnu seedekulglas. Inimene nakatub haige või bakterikandja (eriti ohtlikud bakterikandjad on toidukäitlejad) inimese, looma või linnu roojaga saastunud toidu (liha, munade jm) söömisel või toorpiima, vee joomisel. Küllalt sageli levivad haigusetekitajad rist-saastumise teel, mil toores looma- või linnuliha puutub töötlemise käigus kokku valmistoiduga, näiteks salatiga, puu- ja köögiviljadega. Haigusetekitajad levivad inimeselt-inimesele fekaal-oraalsel teel.

Haige on nakatamiseohtlik mõnest päevast mõne nädalani. Pärast haiguse põdemist eritab 1% täiskasvanutest ja 5% kuni viie aasta vanustest lastest salmonellasid >1 aasta. Haigusnähtudeta kulgev bakterikandlus võib kesta mitu kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles