Minister: haigekassa on rahajagamisel eelistanud meedikuid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uute ravimite kasutuselevõtmisele on haigekassa eelistanud tõsta tervishoiutöötajatel palku.
Uute ravimite kasutuselevõtmisele on haigekassa eelistanud tõsta tervishoiutöötajatel palku. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Viimasel paaril aastal on haigekassa eelistanud oma eelarve koostamisel meedikuid, kes võitlesid endale enne valimis välja palgatõusu.

«Viimastel aastatel on haigekassa eelarve olnud erakordselt pingeline ja seda pinget on suurendanud kehtiv meedikute palgakokkulepe,» rääkis töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski täna riigikogu sotsiaalkomisjoni istungil. 2014. aastal sõlmitud palgakokkulepe on tõstnud meedikute palku kümme protsenti aastas.

«Kui räägitaks paremast sotsiaalmaksu laekumisest, siis selle mõjul tekib täiendavat raha (haigekassa eelarvesse – toim) ja nõukogul on võimalik otsustada, kas see läheb uutesse ravimitesse või meedikute palkadesse,» rääkis minister. Ta lisas, et  viimasel kahe aastal on haigekassa pidanud oluliseks meedikute palku. «Sellevõrra on teistele vähem võimalusi kulutada,» tõdes minister.

Võrreldes meedikute sissetulekuid Eesti keskmiste palkadega on see suhe konkurentsivõimeline. Arstid teenivad kaks Eesti keskmist, õed ühe keskmise palga ja hooldajate palk on 60 protsenti keskmisest palgast. «See oleks rahuldav siis, kui meil poleks Soome tööjõuturu tõmmet ja me peame ka seda arvestama. See on põhjus, miks nende palgatõus ennaktempos on vajalik,» rääkis minister.

Samas teenib Lätis arst sama palju kui Eestis medõde. Eesti meedikud on eakad – maakonnahaiglate arstide keskmine vanus on 50 ja perearstidel 55 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles