Perearstisüsteemi mainet rikub arstide ajanappus

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külvi Petersoni perearstikeskuse arst Katrin Pärnpuu auhinda vastu võtmas.
Külvi Petersoni perearstikeskuse arst Katrin Pärnpuu auhinda vastu võtmas. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuigi Euroopas hinnatakse meie perearstisüsteemi taset heaks, on Eesti patsiendid endiselt eriarstiusku. Professor Ruth Kalda arvates on selle üheks põhjuseks inimeste mulje, et perearstil pole nende mure jaoks aega.

«Perearstide teadmised, oskused, vastutusvõime on paranenud, me oleme päris hea tasemega ja Euroopa riikide võrdluses tuuakse meid palju esile,» ütles Tartu Ülikooli peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi professor, varem Eesti perearstide seltsi juhtinud Kalda. Ta tõi näiteks Maailma Terviseorganisatsiooni publikatsioonina avaldatud uuringu, kus Eesti perearstisüsteem on oma tasemelt paigutatud Rootsi ja Taani vahele ning tahapoole jäävad näiteks Iirimaa, Austria, Holland ja Saksamaa.

Ometi möönis Kalda, et tavainimese vaatenurgast ei pruugi asi nii hea välja paista. Eesti perearstikeskustes suudetakse küll lahendada aina enam inimeste terviseprobleeme, samas kasvavad patsientide nõudmised ja ootused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles