Perearstide selts: lisaraha ei saa tulla patsientide omaosaluse arvelt

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kipsis jalg. Illustreeriv foto.
Pildil kipsis jalg. Illustreeriv foto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti perearstide seltsi (EPS) liikmed esitasid täna toimunud perearstide aastakonverentsil ühtse seisukoha, millega väljendatakse sügavat muret tervishoiu rahastamise hetkeolukorra üle ning soovitakse tervishoiukorraldajatele otsustusjulgust.

Oleme olukorras, kus tervishoiusüsteemi efektiivsemaks muutmisest ei piisa, vaid süsteemi tuleb raha juurde tuua, kirjutas selts teates.

Erinevates raportites, analüüsides ning aruteludes Maailma Tervise Organisatsiooni ja Maailmapanga töögruppide koosolekutel on mitmed tervishoiu- ja finantsspetsialistid välja toonud, et tervishoiu rahastamine pole jätkusuutlik. Haigekassa eelarve on viimastel aastatel olnud pidevalt miinuses ning perearstide seltsi hinnangul on vajadus lisaraha leidmiseks ilmne.

«Ettepanekud ja lahendused on poliitikute laual seisnud aastaid. Ootame, et poliitikud lõpetaksid süüdlaste otsimise ja keskenduksid enda rollile, milleks on otsustusjulgus ja vastutuse tajumine patsientide ees,» kirjutas selts.

Perearstide seltsi kindel seisukoht on, et lisaraha ei saa tulla patsientide omaosaluse arvelt – see seaks takistusi arsti juurde pääsemisel ning süvendaks veelgi ebavõrdsust. Seltsi hinnangul peab tervishoius säilima solidaarsuse printsiip.

«Tervishoid vajab reformi ja ootame, et tervishoiuga seotud probleemide lahendamine algab koheselt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles