Sünnitusmaja sai kõrgtehnoloogilise simulaatornuku

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simulaatornukk Victoria.
Simulaatornukk Victoria. Foto: Lääne-Tallinna keskhaigla

Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliinik sai endale sünnitajat imiteeriva kõrgtehnoloogilise simulaatornuku, millega harjutatakse sünnitusabis ette tulevate kriitiliste olukordade lahendamist.

Victoria nime kandev simulaatornukk on hetkel uusim ja innovaatilisim omataoliste seas, teatas Lääne-Tallinna keskhaigla. Sellega harjutatakse tegutsemist näiteks sünnitusaegse ja -järgse verejooksu, õlgade peetuse ja erakorralise keisrilõike korral. Samal ajal on võimalik monitoorida simulaatornuku elulisi näitajaid ja loote südametoone, kasutades seejuures tõelisi meditsiiniseadmeid, nagu EKG-aparaat või vererõhumõõtja.

Pelgulinna sünnitusmaja lastearst ja simulatsioonikoolitaja dr Ervin Saik märkis, et Pelgulinna sünnitusmaja on esimene haigla Eestis, kel on nüüdsest olemas päris oma sünnitaja-simulaatornukk. «Patsientide ohutuse maksimaalseks tagamiseks on meile väga oluline, et sünnitusmaja personal osaleks regulaarselt elustamis- ja meeskonnatöökoolitustel. Uue simulaatornuku olemasolu võimaldab meil neid koolitusi varasemast veelgi paremini teha,» lisas ta.

Igakuiseid simulatsioonikoolitusi korraldatakse Pelgulinna sünnitusmaja personalile juba rohkem kui kolm aastat. Kuna vastsündinut imiteeriv simulaatornukk on haiglal olemas alates 2013. aastast, keskendusid simulatsioonikoolitused seniajani peamiselt just vastsündinule. Sünnitava naise nukk tuli koolituse tarbeks varemalt spetsiaalselt rentida.

Pelgulinna sünnitusmaja on ainus haigla Eestis, kus on olemas oma simulatsioonikeskus. Simulatsioonikeskuse meeskond korraldab simulatsioonitreeninguid ka teistes haiglates ja sünnitusmajades. Koolituste eripära seisneb selles, et need toimuvad in situ ehk reaalses töökeskkonnas kohapeal. Lisaks kolleegidele Eesti haiglatest on koolitatud ka kolleege Egiptusest ning Soomest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles