Perearst: kolesterooli mõõtmine südamehaiguste ennetamiseks on raha raiskamine

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmiseks peaks teadma, et piisab paarist-kolmest munast päevas.
Kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmiseks peaks teadma, et piisab paarist-kolmest munast päevas. Foto: Panther Media/Scanpix

Tallinna perearstide seltsi esinaine Le Vallikivi leiab, et nõustamiskabinetid ja kolesterooli mõõtmine südamehaiguste ennetamiseks on ebaefektiivsed ja koormavad asjatult tervishoiusüsteemi, kuid kardioloog Margus Viigimaa pole sellega nõus.

«30-aastane naisterahvas, kellel on vererõhk normaalne, kes spordib ja ei suitseta – meil ei ole mingit põhjust hakata tema kolesterooli mõõtma ja siis leidma, et oi-oi, see on protsendikümnendiku võrra üle normi, seejärel hakata igal aastal kolesterooli uuesti mõõtma ja lasta inimesel ennast nii-öelda haigeks mõelda,» rääkis Vallikivi ERR-i raadiouudistele. Tema kriitika on seotud rohkem kui kümme aastat kestnud südametubade projektiga, kuhu oli kaasatud üle 250 perearsti, kes mõõtsid südameveresoonkonna haiguste ennetamiseks patsientide kolesteroolitaset ja vererõhku ning viisid läbi ka sõelteste.

Seevastu kardioloog Viigimaa sõnul on nii USA-s kui ka Euroopas tehtud uuringute järgi eelpool mainitud tegevused ennetuse mõttes kõige efektiivsemad, sest juhul, kui kolesteroolitase ja vererõhk on korras, on südamehaigusi tavaliselt võimalik ära hoida. Tema sõnul on Eestis päris palju nii 40ndates kui ka 50ndates eluaastates infarktihaigeid, kelle haigestumist oleks sageli saanud ennetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles