Kas sääsed võivad purju jääda?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol paneb sääsed tuigerdama.
Alkohol paneb sääsed tuigerdama. Foto: Panther Media/Scanpix

Sääsed tüütavad suvel ka iga grillpeole kogunenud seltskonda, mis paneb mõtlema, kas alkoholi tarbinud inimestelt verd imevad sääsed võivad samuti purju jääda.

Alkohol mõjutab nii inimeste kui ka sääskede närvisüsteemi, kirjutab Bild. Purjus sääsed kakerdavad, kaotavad kiiresti tasakaalu, tuiguvad liikudes või liiguvad hoopis tagurpidi.

Kuid kas alkoholivines inimestelt verd imenud sääsed jäävad samuti purju? Jäävad küll! Kui sääsk imeb näiteks verd purjus inimeselt, kellel on veres üks promill alkoholi, võiks selle tagajärjeks arvutuste kohaselt olla 0,1 promilli alkoholi sääse kehas.

Inimene reageerib sellisele alkoholikogusele vabama olekuga, kuid tuigerdama ta kindlasti ei hakka. Kuid sääsed saavad endasse võrreldes kehakaaluga imeda tunduvalt rohkem vedelikku – koguni kaks korda rohkem kui nad ise kaaluvad. Seepärast võib alkoholi tase ühe promillise joobega inimeselt verd imenud sääse kehas tõusta koguni 0,5 promillini. Selle tagajärjel võib kõnnak juba natuke ebakindlaks muutuda küll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles