Kuidas käsi õigesti pesta?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsi tuleb pesta voolava vee all vähemalt 30 sekundit.
Käsi tuleb pesta voolava vee all vähemalt 30 sekundit. Foto: Sven Hoffmann/Caro/Scanpix

Kuna vähene käte hügieenile tähelepanu pööramine on kõige tavalisem nakkuste leviku põhjus, siis on apteeker Kerli Valge sõnul nakkushaiguste vältimiseks tark hoida käed puhtad nii kodus, koolis ja restoranis kui ka kõikjal mujal.

Käsi tuleb põhjalikult pesta tööpäeva alguses või juhul, kui käed on nähtavalt mustad, ja peale selle on väga oluline ka nahahooldus ja käte antiseptika, kirjutab Lõunaeestlane. Kui pesta käsi seebi ja veega 15 sekundit, väheneb neil võõra mikrofloora hulk kümme korda, 30 sekundi jooksul aga juba ligi 1000 korda, ja antiseptikut kasutades koguni 10 000–100 000 korda. Sellegipoolest tuleb käsi pesta mõistlikkuse piires, sest ülemäärane pesemine võib naha kaitsebarjääri lõhkuda ja mõningate bakterite tüved võivad seebilahuses paljuneda.

Mis käte pesemisel tehtavatesse vigadesse puutud, siis kõige sagedamini unustatakse hõõruda seepi pöidlapealsetele, küünealustele, sõrmevahedele ja –otstele, jäetakse puhastamata sõrmuse alla jääv nahk, kus hakkavad siis vohama bakterid, või ei loputata seepi voolava vee all maha sõrmedest küünarnukkideni, nagu peaks.

Loe lähemalt ajalehest Lõunaeestlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles